
Składniki
2 kilogramy
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
8 sztuk
50 gramów
5 sztuk
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki i przykrywki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, aby były idealnie czyste. Gumki zalej wrzątkiem, jeśli robisz ogórki w weckach.

Krok 2
Obierz czosnek i chrzan, umyj a następnie osusz liście i koper.

Krok 3
Na dnie słoików do ogórków kiszonych z przepisu babci umieść koper, gorczycę, zwinięty liść chrzanu, liść porzeczki, kawałek korzenia chrzanu około 3-5 cm i ząbki czosnku, według uznania (im więcej, tym lepiej). Słoik wypełnij ściśle ogórkami układając ogórki pionowo jeden przy drugim.

Krok 4
Ile soli dodać do ogórków kiszonych? W garnku zagotuj około 2 litrów wody z 50 gramami soli, jak przestygnie (ma być ciepła nie gorąca) zalej nią ogórki. Zalewa musi idealnie pokryć ogórki – nie mogą wystawać ponad powierzchnię zalewy.

Krok 5
Upewnij się, że krawędź słoika i zakrętka są suche. Słoiki dobrze zamknij i ustaw dnem do góry. Po wystygnięciu ogórki kiszone z przepisu babci przenieś do chłodnego ciemnego miejsca, będą dobre po kilku tygodniach.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki kiszone z Wawra
Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku ogórków kiszonych. Można znaleźć je w niemal każdej spiżarni, a ich receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Pyszne, chrupiące, intensywnie zielone, czekają w słoikach na swoją kolej. Przepis babci na ogórki kiszone z Wawra to obowiązkowy element tej jesieni!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów kiszonek oraz tych, którzy cenią dobro płynące z natury. Przepis babci na ogórki kiszone sprawi, że przygotowanie własnych przetworów okaże się banalnie proste.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Ogórki kiszone z Wawra smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i solo – w formie przekąski. Możesz przełożyć je do mniejszego pojemniczka i z powodzeniem zabrać do pracy.
Czy wiesz, że?
Kiszenie to proces fermentacji mlekowej, podczas której cukry są rozkładane na kwas mlekowy, mający właściwości konserwujące, a tym samym przedłużający przydatność danego produktu.
Dla urozmaicenia:
Do kiszenia najlepiej sprawdzą się małe, jędrne ogórki, które łatwo ułożysz w słoiku.