
Składniki
ciasto:
1 kilogram
600 mililitrów
250 mililitrów
250 gramów
200 gramów
2 łyżki
3 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
100 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
polewa:
1 sztuka
8 łyżek
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj w moździerzu goździki, laskę wanilii przekrój na pół i wyciśnij z niej ziarenka, pomarańczę przelej wrzątkiem, a następnie otrzyj ze skóry, orzechy rozkrusz na drobno, śliwkę pokrój na małe kawałki.

Krok 2
Czekoladę połam, przełóż do miski, dodaj 100 ml soku kokosowego, wstaw do mikrofali lub umieść miskę w kąpieli wodnej. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Krok 3
Buraka zawiń w folię i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 50 minut (do miękkości), następnie wystudź, obierz i zmiksuj na gładkie puree.

Krok 4
Wszystkie składniki – purée z buraka, sól, cynamon, goździki, gałkę muszkatową, skórkę z pomarańczy, wanilię, sodę, kakao, mąkę jaglaną, ksylitol, rozpuszczoną czekoladę, sok kokosowy i olej połącz razem w kielichu miksera i miksuj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na koniec do masy dodaj suszone śliwki.

Krok 5
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez 30 minut (dolna grzałka z termoobiegiem). Ciasto odstaw do przestygnięcia.

Krok 6
Na jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto rozsmaruj dżem z rokitnika. Rozpuść czekoladę w garnku łącząc ją z sokiem kokosowym, polewę wylej na ciasto, a następnie posyp rozkruszonymi orzechami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie z buraka
Brownie z buraka już dla coraz mniejszej liczby osób brzmi zagadkowo. Słodkie wypieki z warzywami coraz częściej pojawiają się na talerzach. Wielkiej sensacji nie wzbudzają już ciasta marchewkowe czy torty z dodatkiem szpinaku. Warto zatem pójść o krok dalej i sięgnąć po buraka, który sprawdzi się nie tylko jako podstawa czerwonego barszczu. Pieczony korzeń zamieniony w gładkie puree idealnie współgra z gorzką czekoladą. Przekonajcie się o tym przy własnym stole, sięgając po brownie z buraka!
Dla kogo?
W przepisie na brownie z buraka wiele się dzieje. Aromatyczne dodatki w postaci wanilii, skórki pomarańczowej, cynamonu i gałki muszkatołowej oraz chrupiące orzechy sprawiają, że temu deserowi nie oprze się nikt.
Na jaką okazję?
Podajcie brownie z buraka podczas imprezy i zapytajcie gości, czy wiedzą, co jest tajnym składnikiem. Burak nadal może zadziwić niejednego smakosza.
Czy wiesz, że?
Do pieczenia najlepiej nadają się nieduże buraki. Niewielki rozmiar skraca czas ich obróbki.
Dla urozmaicenia:
Ciasto można przełożyć do mniejszych foremek. Tym sposobem przygotujecie efektowne muffinki, które staną się przebojem każdej imprezy.