Tarta z kremem jaglanym i owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z kremem jaglanym i owocami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
185 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

1 szklanka

2 szklanki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.25 łyżeczki

krem jaglany:

0.5 szklanki

2.5 szklanki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

do dekoracji:

150 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele zalać ciepłą wodą i zostawić do namoczenia (ok. 30 min). Migdały zblendować w melakserze, dodać odcedzone morele oraz przyprawy i jeszcze raz zblendować do otrzymania delikatnie klejącej się masy. Masę przełożyć do tortownicy.

Tarta z kremem jaglanym i owocami - Krok 1

Krok 2

Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, odcedzić i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie zalać napojem roślinnym, dodać ksylitol, ziarenka z laski wanilii i gotować na małym ogniu, pod przykryciem 20-30 minut, aż kasza się rozgotuje.

Tarta z kremem jaglanym i owocami - Krok 2

Krok 3

Otrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć z jej połowy sok. Do gorącej kaszy dodać sok z pomarańczy i dokładnie zblendować. Następnie dodać skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy i wylewamy na spód. Ciasto chłodzimy (najlepiej w lodówce).

Tarta z kremem jaglanym i owocami - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia galaretki.

Tarta z kremem jaglanym i owocami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z kremem jaglanym i owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Napoleonka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z kremem jaglanym i owocamiTarta z kremem jaglanym i owocami

Kruche ciasto, którego podstawą są migdały, perfekcyjnie współgra z delikatnym, jaglanym kremem. Tarta to niezwykle efektowny deser, którym śmiało możecie pochwalić się przed rodziną i znajomymi. Dzięki niej wykażą się wszyscy kulinarni artyści – w przypadku tego przysmaku stawiamy nie tylko na doskonały smak, ale też zachwycający wygląd.

Dla kogo?

Tarta z kremem jaglanym i owocami jest w sam raz dla każdego łasucha, poszukującego niebanalnych słodkości. Przecież krem i apetyczna dekoracja ciasta nie muszą sprowadzać się wyłącznie do bitej śmietany.

Na jaką okazję?

Tarta jaglana z owocami to świetny sposób na zwieńczenie niedzielnego obiadu w gronie najbliższych. Wygląda na tyle efektownie, że może nawet zastąpić urodzinowy tort.

Czy wiesz, że?

Migdały, które posłużą do przygotowania kruchego spodu, wbrew powszechnemu przekonaniu nie są orzechami, a pestkami owoców migdałowca pospolitego.

Dla urozmaicenia:

Nieduże bezy również pięknie wyglądają jako ozdoba tarty. Możecie przygotować je w wersji wegańskiej. Posłuży do tego woda z konserwowej lub gotowanej ciecierzycy.