Chatka puchatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chatka puchatka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
246 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

306 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

120 gramów

100 gramów

1 łyżka

36 sztuk

9 sztuk

350 gramów

polewa czekoladowa:

100 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na folii spożywczej układamy 18 herbatników, jeden obok drugiego w trzech rzędach. Smarujemy je dżemem pomarańczowym.

Chatka puchatka - Krok 1

Krok 2

Przykładamy drugą warstwą herbatników.

Chatka puchatka - Krok 2

Krok 3

Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy twaróg i miksujemy.

Chatka puchatka - Krok 3

Krok 4

Powstałą masą smarujemy drugą warstwę herbatników.

Chatka puchatka - Krok 4

Krok 5

Przez środek układamy truskawki. Ciasto składamy w trójkąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.

Chatka puchatka - Krok 5

Krok 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy jest płynna polewamy nią ciasto i posypujemy kolorową posypką. Wkładamy do lodówki na min. 1 h.

Chatka puchatka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Mati

    Mati , 09.06.2023

    Ten przepis to dla mnie wybawienie. Jest prosty, szybki, bez pieczenia i zawsze się udaje. Truskawki czasem zastępuję malinami lub borówkami.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chatka puchatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Filadelfia
czas przygotowania
300 min.
stopień trudności

trudne

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chatka puchatkaChatka puchatka

Sympatyczna nazwa tego deseru może wskazywać na to, że idealnie pasuje do menu na kinderbale. Mimo to efektowne ciasto chatka Puchatka bez pieczenia jest uwielbiane przez małych i dużych łasuchów – limit wieku nie obowiązuje! Podstawą smakowitej masy jest twaróg sernikowy, lecz tym razem smakołyk polecamy wzbogacić dżemem pomarańczowym oraz świeżymi truskawkami.

Dla kogo?

Sernik niejedno ma imię. Może być pieczony, może być podawany na zimno, przygotowywany w dużej brytfannie lub w wersji mini w papilotkach albo kokilkach. Szukasz pomysłu na kolejne wcielenie twarogowego deseru? Spróbuj wykonać przepis na chatkę Puchatka z owocowymi dodatkami.

Na jaką okazję?

Wakacyjny podwieczorek na tarasie, przyjęcie imieninowe w gronie rodziny czy deser po niedzielnym obiedzie… Chatka Puchatka pięknie wygląda na stole niezależnie od okoliczności.

Czy wiesz, że?

Pracę w kuchni zaplanuj tak, by ciasto chatka Puchatka przed degustacją mogło spędzić w lodówce co najmniej godzinę. Dobrze jest przygotować je dzień wcześniej – wtedy zyskasz pewność, że herbatniki odpowiednio zmiękną.

Dla urozmaicenia:

Bardzo apetycznie wyglądają borówki amerykańskie dodane do masy twarogowej. Część owoców możesz wykorzystać również jako dekorację wierzchu ciasta chatka Puchatka.