Sernik z białą czekoladą
NOWY PRZEPIS
łatwe
8982 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
120 gramów
120 gramów
100 gramów
1 opakowanie
masa serowa:
200 gramów
50 mililitrów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
wierzch:
200 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki i orzechy ziemne włóż do malaksera i rozdrobnij. Przełóż do miski, dodaj roztopione w rondelku masło i cynamon.

Krok 2
Dno i boki formy wyłóż kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i pozostaw do schłodzenia.

Krok 3
Przygotuj masę serową. Mleko wraz z połamaną białą czekoladą zagrzej w rondelku, mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.

Krok 4
Twaróg, serek Philadelphia i masło przełóż do miski, dodaj masę z białej czekolady i wymieszaj dokładnie mikserem.

Krok 5
Masę serową przełóż na schłodzony spód i rozsmaruj wyrównując powierzchnię. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 6
Gotowe ciasto polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj przekrojonymi truskawkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik z białą czekoladą
Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje jak dawniej – wypróbujcie nasz przepis na to ciasto. Sernik z białą czekoladą to połączenie mleka, masła, mielonego twarogu, śmietany, serka i tytułowej białej czekolady. Masa ma delikatną konsystencję, która tworzy idealne zestawienie z chrupiącym spodem, wykonanym z herbatników i orzechów ziemnych. Uzupełnieniem smaku sernika są świeże truskawki, nadające mu orzeźwiającego charakteru.
Dla kogo?
Dla osób lubiących odkrywać nowe smaki tradycyjnych deserów.
Na jaką okazję?
Sernik z białą czekoladą sprawdzi się przede wszystkim podczas wyjątkowych okazji, domowych przyjęć czy świąt w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Orzechy ziemne, inaczej zwane arachidowymi lub fistaszkami, znane były w Ameryce Południowej już od przełomu trzeciego i drugiego tysiąclecia przed naszą erą. Dziś spotykane są jedynie w uprawie w krajach tropikalnych i subtropikalnych.
Dla urozmaicenia:
Sernik z białej czekolady udekoruj truskawkami. Jeśli nie masz świeżych owoców – wykorzystaj mrożone, pamiętając, aby dokładnie je odsączyć z nadmiaru wody.