Sernik z białą czekoladą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik z białą czekoladą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

283

heart
1936 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8982 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

120 gramów

120 gramów

100 gramów

1 opakowanie

masa serowa:

200 gramów

50 mililitrów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

wierzch:

200 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki i orzechy ziemne włóż do malaksera i rozdrobnij. Przełóż do miski, dodaj roztopione w rondelku masło i cynamon.

Sernik z białą czekoladą - Krok 1

Krok 2

Dno i boki formy wyłóż kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i pozostaw do schłodzenia.

Sernik z białą czekoladą - Krok 2

Krok 3

Przygotuj masę serową. Mleko wraz z połamaną białą czekoladą zagrzej w rondelku, mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.

Sernik z białą czekoladą - Krok 3

Krok 4

Twaróg, serek Philadelphia i masło przełóż do miski, dodaj masę z białej czekolady i wymieszaj dokładnie mikserem.

Sernik z białą czekoladą - Krok 4

Krok 5

Masę serową przełóż na schłodzony spód i rozsmaruj wyrównując powierzchnię. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Sernik z białą czekoladą - Krok 5

Krok 6

Gotowe ciasto polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj przekrojonymi truskawkami.

Sernik z białą czekoladą - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 20.05.2022

    Czy ta ilość składnikòw jest na standardową tortownice 26cm? Bo ta na zdjęciach jakaš mała mi sie wydaje

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (3)
  • Aneta

    Aneta , 20.05.2022

    Sernik jest lekki, puszysty, idealny, świetnie współgra z truskawkami. Robiłam już kilka razy i zawsze mi wychodzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Giza-Żurawska

    Sylwia Giza-Żurawska , 26.12.2021

    TAK*. Ten sernik jest cudowny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z białą czekoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z białą czekoladąSernik z białą czekoladą

Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje jak dawniej – wypróbujcie nasz przepis na to ciasto. Sernik z białą czekoladą to połączenie mleka, masła, mielonego twarogu, śmietany, serka i tytułowej białej czekolady. Masa ma delikatną konsystencję, która tworzy idealne zestawienie z chrupiącym spodem, wykonanym z herbatników i orzechów ziemnych. Uzupełnieniem smaku sernika są świeże truskawki, nadające mu orzeźwiającego charakteru.

Dla kogo?

Dla osób lubiących odkrywać nowe smaki tradycyjnych deserów.

Na jaką okazję?

Sernik z białą czekoladą sprawdzi się przede wszystkim podczas wyjątkowych okazji, domowych przyjęć czy świąt w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Orzechy ziemne, inaczej zwane arachidowymi lub fistaszkami, znane były w Ameryce Południowej już od przełomu trzeciego i drugiego tysiąclecia przed naszą erą. Dziś spotykane są jedynie w uprawie w krajach tropikalnych i subtropikalnych.

Dla urozmaicenia:

Sernik z białej czekolady udekoruj truskawkami. Jeśli nie masz świeżych owoców – wykorzystaj mrożone, pamiętając, aby dokładnie je odsączyć z nadmiaru wody.