Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca
łatwe
49 osób zapisało

Składniki
spód:
150 gramów
150 gramów
80 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
masa serowa:
400 gramów
1 puszka
45 gramów
125 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
200 gramów
wykończenie:
200 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę umyj, sparz we wrzątku i otrzyj ze skórki, goździki rozetrzyj w moździerzu na miazgę. Płatki przelej wrzątkiem.

Krok 2
Migdały, płatki, figi, skórkę z pomarańczy i przyprawy umieść w maszynie do rozdrabiania, zmiksuj, aż powstanie gęsta jednorodna masa.

Krok 3
Masą wyłóż dno ringów (małych okrągłych foremek do ciasta). Wszystko razem wstaw do lodówki.

Krok 4
Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skóry oraz wyciśnij sok z cytryny. Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej pestki. Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki.

Krok 5
Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz i sok kokosowy (coconuts milk) oraz likier umieść w kielichu miksera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Krok 6
Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.

Krok 7
Nasiona chia zalej gorącym mlekiem, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy serowej.


Dobra rada:
Dynię możesz zastąpić np. marchewką.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca
Dieta wegańska nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z ulubionych smakołyków. W pełni roślinna alternatywa sernika z dynią, ale… bez sera? Teraz to możliwe! W każdym kawałku naszego wegańskiego sernika z dynią i orzechami nerkowca znajdziecie wyborne składniki, które sprawiają, że temu deserowi niczego nie brakuje. Słodkie i wytrawne smaki układają się w tym przypadku w niebywale spójną i pyszną całość. Przekonajcie się sami!
Dla kogo?
Dla zwolenników diet roślinnych – to pewne. O dokładkę wegańskiego sernika pomarańczowo-dyniowego poproszą również osoby, które do tej pory nie wyobrażały sobie tego ciasta bez twarogu. Rozpoczynamy sezon na kulinarne niespodzianki! Przepis na wegański sernik z dynią zachęci was do dalszych eksperymentów i poznawania kolejnych nietypowych kombinacji.
Na jaką okazję?
Wegański sernik dyniowy bez pieczenia sprawdzi się idealnie w charakterze letniej przekąski. Zamiast rozgrzewać piekarnik, zróbcie dla niego miejsce w lodówce obok ulubionej lemoniady. Wyobraźnie sobie leniwe popołudnie spędzone w ogrodzie lub na tarasie z dyniowym sernikiem pod ręką… Lepiej być nie może!
Czy wiesz, że?
1 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Wegan. Datę wybrano jako sposób upamiętnienia rozpoczęcia działalności Towarzystwa Wegańskiego w 1944 roku. Jesteśmy przekonani, że sernik z dynią nadaje się również do uczczenia tej okazji.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na wegański sernik dyniowy uwzględnić możecie pestki dyni do posypania wierzchu deseru. Jeśli do wegańskiego sernika z dynią nie zużyliście całego zapasu nerkowców, przyrządźcie z nich kremowe pesto lub smarowidło do kanapek. Czas rozbudzić swoją kulinarną kreatywność!