Sernik królewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik królewski

Autor: Anna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 cm

1 łyżeczka

150 gramów

1 szklanka

7 sztuk

1.5 kilograma

2 łyżeczki

2 sztuki

1 szklanka

300 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto spód: Do miski wsyp 400 gram mąki, dodaj 5 łyżek kakao, proszek do pieczenia, cukier, 2 żółtka, masło pokrój w kostkę i również dodaj do miski. Zacznij mieszać wszystkie składniki. Bryłę ciasta podziel na dwie części. Jedną zwiń w folię i włóż do zamrażalnika. Drugie ciasto użyj do wyłożenia dna formy. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, ja użyłam formy 25cm/36cm.

Krok 2

Masa serowa: Do dużej miski wbij 7 jaj i wsyp szklankę cukru. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Ciągle miksując masę jajeczną już na niskich obrotach dodaj roztopione i przestudzone masło. Wsyp budyń, olejek. Na koniec dodaj mielony twaróg. masę miksuj tylko do połączenia składników. Masę serową wylej na kakaowy spód i wyrównaj.

Krok 3

Upiecz sernik: Z zamrażalnika wyjmij polówkę ciasta i zetrzyj na tarce. Rozłóż równo na całej powierzchni sernika. Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 170 st C. Piecz 1 godzinę. Po upieczeniu sernika nie uchylaj drzwiczek przez przynajmniej pół godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik królewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
18 osób ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej