Sernik z budyniem na kruchym spodzie - przepis | Przepisy.pl pixel

Sernik z budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

827 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

140 gramów

1 łyżka

3 łyżki

70 gramów

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

180 gramów

3 sztuki

100 gramów

polewa:

100 gramów

30 gramów

dekoracja:

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Herbatniki razem z kakao zmiksuj w melakserze. Dodaj wiórki koksowe. Roztop masło i połącz łyżką z masą herbatnikową. Przełóż masę na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.

Sernik z budyniem - Krok 1

Krok 2

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem waniliowym (proszkiem) i cukrem. Dodaj jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.

Sernik z budyniem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj polewę. Masło razem z czekoladą deserową roztop nad kąpielą wodną. Wyłóż polewę na wystudzony sernik. Udekoruj borówkami i jadalnymi kwiatami chabru.

Sernik z budyniem - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Mariola

    Mariola , 09.02.2024

    Sernik idealny, nie opada, jest puszysty, zawsze mi wychodzi. Do masy serowej dodaję startą skórkę z cytryny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta B

    Edyta B , 02.04.2021

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z budyniemSernik z budyniem

Sernik to deser ponadczasowy. Jego pierwsze wersje pojawiały się w jadłospisach już w czasach starożytnych. Prawdopodobnie każdy szef kuchni posiada swój ulubiony i sprawdzony przepis na ten wyjątkowy specjał. Pozwólcie sobie na odrobinę finezji, a przekonacie się, że sernik z budyniem będzie w stanie Was zaskoczyć.

Dla kogo?

Niejeden łasuch pewnie zgodzi się ze stwierdzeniem, że serników nigdy dość! Tym razem w spodzie wyczujecie przyjemną, kokosową nutę, a do masy serowej dodacie apetyczną śmietankę tak, aby powstał pyszny sernik z masą budyniową.

Na jaką okazję?

Do udekorowania sernika z budyniem wykorzystacie jadalne kwiaty. Takim arcydziełem aż trzeba się pochwalić, więc zaproście do siebie znajomych na popołudniową herbatę i kawałek ciasta.

Czy wiesz, że?

Podczas miksowania masy twarogowej zwróćcie uwagę, czy nie powstają grudki. Mogą one znacznie zmniejszyć przyjemność degustacji sernika na budyniach.

Dla urozmaicenia:

Nie tylko chabry są kwiatami, które nadają się do jedzenia. Skosztujcie płatków róż, goździków, nagietków, aksamitek, lawendy i malwy.