
Składniki
200 gramów
6 sztuk
1 szklanka
40 gramów
1 kilogram
170 mililitrów
100 gramów
polewa:
100 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą pianę.

Krok 2
Stopniowo dodajemy żółtka cały czas mieszając.

Krok 3
Dokładamy zmielony twaróg i miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie miksujemy.

Krok 4
Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy do twarogowej masy i delikatnie mieszamy. Wrzucamy do masy skórkę pomarańczową ( odkładamy 2 łyżki do dekoracji).

Krok 5
Masę serową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Krok 6
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polewamy nią ostudzone ciasto i posypujemy pozostawioną skórką pomarańczową.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik świąteczny
Trudno wyobrazić sobie święta bez sernika, który jest obowiązkowym deserem zarówno podczas Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. Dziś mamy więc propozycję dla tych z was, którzy szukają sprawdzonego przepisu na to wyjątkowe ciasto. W naszym przepisie na świąteczny sernik znajdziecie wszystko to, co gotowany sernik mieć powinien, czyli aromatyczną masę serową oraz polewę czekoladową, przygotowywaną samodzielnie. Ciasto delikatnie wzbogaca aromat skórki pomarańczowej, który przecież nieodłącznie kojarzy się ze świątecznym okresem.
Dla kogo?
Dla każdego, kto kultywuje świąteczne tradycje kulinarne w swoim domu.
Na jaką okazję?
Jak sama nazwa ciasta sernika wskazuje – przede wszystkim na święta. Wykorzystajcie ten przepis także podczas innych okazji, również na co dzień!
Czy wiesz, że?
Sernik jest ciastem, które spotkacie w kuchniach niemal całego świata. Wersja azjatycka tego deseru wzbogacana jest sproszkowaną zieloną herbatą, liczi oraz mango, przez co placek zyskuje orzeźwiający smak.
Dla urozmaicenia:
Obowiązkowym dodatkiem do świątecznego sernika gotowanego jest skórka pomarańczowa. Posypcie nią wierzch gotowego ciasta.