Napoleonka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Napoleonka

Autor: Anna Molska

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

375 gramów

0.25 szklanki

3 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto (ciasto jest dość elastyczne). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.

Napoleonka - Krok 1

Krok 2

Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut (na złoty kolor). Tak samo pieczemy 2 pozostałe części ciasta

Napoleonka - Krok 2

Krok 3

2 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy dokładnie mąkę i żółtka. Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Gorącym przekładamy blaty ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Wierzch gotowego ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Napoleonka - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Napoleonka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej