Przepis na tiramisu – krok po kroku | Przepisy.pl pixel

Tiramisu

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

196

heart
1804 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6568 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

4 sztuki

3 łyżki

800 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem. W kilku turach dodajemy schłodzony serek mascarpone nadal ubijając. Wlewamy kieliszek likieru Amaretto i ponownie mieszamy, aż masa na tiramisu bez pieczenia będzie jednolita.

Tiramisu - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy je do masy z jajek, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia na gładki krem.

Tiramisu - Krok 2

Krok 3

Formę na deser tiramisu wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę biszkoptów w dwóch rzędach. Skrapiamy je połową porcji zaparzonej i ostudzonej kawy.

Tiramisu - Krok 3

Krok 4

Następnie smarujemy biszkopty połową porcji masy serowej.

Tiramisu - Krok 4

Krok 5

Układamy druga warstwę biszkoptów i polewamy je pozostałą porcją kawy. Całość smarujemy masą serową.

Tiramisu - Krok 5

Krok 6

Tiramisu z mascarpone posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Tiramisu - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Tiramisu smakuje najlepiej schłodzone. Można je serwować z listkiem mięty lub z surowymi malinami.

8

Opinie o przepisie

  • Adrian

    Adrian , 01.12.2022

    TAK, przepis fenomenalny. Ja dodatkowo żeby podkreślić okres świąt do kawy dodaję odrobinę cynamonu… i tak powstaje świąteczne tiramisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kat 21

    Kat 21 , 10.08.2022

    Tiramisu z tego przepisu jest obłędne. Trzymam w domu amaretto szczególnie pod ten deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 30.12.2021

    TAK* Ulubiony deser mojej rodziny a przepis szybki i prosty! Ja każdą warstwę biszkoptów posypuję jeszcze mieszanką kakao i kawy rozpuszczalnej (lubię mocno kawowy smak) a na wierzchu każdego kawałka układam kilka świeżych malin :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 28.12.2021

    TAK, pyszny deser i łatwy do przygotowania. Ja do kremu dodaję pastę pistacjową, która wspaniale wzbogaca smak tego deseru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona

    Iwona , 05.12.2021

    TAK Jako osoba uczulona na orzechy i ich pochodne w tym pysznym deserze pomijam likier amaretto (migdały). Zamiast niego dla podbicia smaku używam kawowego likieru z brandy- deser nic nie traci, a wręcz zyskuje na smaku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 05.12.2021

    TAK, ja zdecydowanie preferuję masę do tiramisu robić z samymi żółtkami, gdyż lubię gdy krem jest zwarty i ciężki. Na 1kg serka mascarpone daję 5-6 żółtek, które jedynie krótko miksuję z cukrem, nie napowietrzając ich, a następnie dodaję partiami ser i miksuję do uzyskania kremowej konsystencji, na końcu dolewam alkohol. Gdy nie mam ochoty na amaretto zastępuję je spirytusem i wtedy do masy dodaję również cukier z prawdziwą wanilią. Ponadto biszkopty zawsze przez moment namaczam w mocnej kawie przed ułożeniem ich na blaszce; ponieważ są one zdecydowanie smaczniejsze i bardziej wyraziste niż jedynie skropione kawą. Lubię także podkręcać smak deseru i każdą warstwę kremu oprószam przesianym gorzkim kakao, nie tylko tę wierzchnią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulla Kwiatkowska

    Paulla Kwiatkowska , 10.04.2021

    Dla mnie za dużo amaretto. Reszta ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Haniama

    Haniama , 06.12.2020

    TAK. Łatwe, szybkie, pyszne - te trzy słowa opisują tiramisu i jeden z moich ulubionych przepisów na portalu przepisy.pl. Delikatny jajeczno-serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi kawą rozpływa się w ustach. Jest to najlepsze tiramisu jakie kiedykolwiek jadłam. Może to zasługa składników? Może proporcji? Nie wiem, ale wiem, że tego deseru nie zabraknie w moim domu na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tiramisu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sernik Zebra
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TiramisuTiramisu

Tiramisu, czyli klasyka włoskich deserów, może zagościć również na waszym stole. Wbrew pozorom przygotowanie tego smakołyku nie jest trudne, o czym możecie się przekonać, korzystając z naszego przepisu na ten deser. Do przepisu na tiramisu potrzebujecie jedynie serka mascarpone, jajek, cukru, biszkoptów, zaparzonej kawy oraz amaretto. Tyle wystarczy, by przenieść się do klimatycznych włoskich knajpek, serwujących ten kawowy deser. Smacznego!

Dla kogo?

Deser tiramisu jest propozycją dla każdego wielbiciela domowych deserów, inspirowanych kuchnią międzynarodową. Posmakuje zarówno znawcom włoskich specjałów, jak i tym z was, którzy dopiero odkrywają śródziemnomorskie słodkości, takie jak tiramisu bez pieczenia z naszego przepisu.

Na jaką okazję?

Ciasto tiramisu sprawdzi się zawsze! Z uwagi na jego proste i szybkie przygotowanie, nie zapomnijcie o deserze tiramisu podczas planowania menu imprezowego czy świątecznego.

Czy wiesz, że?

Najlepsze ciasto tiramisu serwowane jest we Włoszech w towarzystwie mocnej kawy espresso. Deser traktowany jest jako drugie śniadanie, szczególnie w upalne letnie dni.

Dla urozmaicenia:

Najlepszy smak i konsystencję deseru uzyskasz, jeśli zaserwujecie tiramisu mocno schłodzone. Przepis na tiramisu możecie także wykonać w wersji bezalkoholowej – zrezygnujcie z dodania amaretto do kremu. Gwarantujemy, że bez niego tiramisu z mascarpone wciąż będzie smakowało doskonale! Deser tiramisu możecie także podać w towarzystwie musu ze świeżych truskawek.