Tort marchewkowy z popcornem
NOWY PRZEPIS
łatwe
89 osób zapisało

Składniki
400 gramów
230 mililitrów
80 gramów
4 sztuki
200 gramów
150 gramów
0.75 szklanki
300 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
krem:
450 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 szczypta
popcorn z karmelem:
40 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
karmel:
100 gramów
25 gramów
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie dodajemy cynamon, gałkę, imbir, goździki oraz sól. Całość mieszamy. Do osobnej miski dodajemy starta na tarce o cienkich oczkach marchewkę. Wlewamy olej, mus jabłkowy, wbijamy jajka. Dodajemy cukier biały i brązowy oraz posiekane orzechy włoskie.

Krok 2
Suche składniki przesypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 C ok. 1 h 30 min do suchego patyczka. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 3
Masło wraz z olejem umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gdy masło będzie płynne wsypujemy kukurydzę. Garnek przykrywamy przykrywką i prażymy ziarna, tak długo, aż wszystkie się otworzą. Następnie ściągamy z gazu, otwieramy pokrywkę i solimy do smaku . Do garnuszka wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści i zbrązowieje. Cały czas mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło. Energicznie mieszamy, aż powstanie gesty karmel. Popcorn układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i polewamy go połową porcji karmelu. Dokładnie mieszamy. Pieczemy go ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wyciagnięciu studzimy.

Krok 4
Miękkie masło miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysty krem. Dodajemy serek mascarpone oraz 2 łyżki soku z cytryny. Całość miksujemy i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

Krok 5
Ciasto kroimy na 3 równe blaty. Każdy z nich smarujemy porcją kremu. Jeżeli starczy to smarujemy również boki. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 1 h.

Krok 6
Następnie polewamy ciasto pozostałym karmelem i posypujemy uprzednio przygotowanym popcornem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort marchewkowy z popcornem
Zastosowanie warzyw podczas pracy nad deserami jest kulinarnymtrikiem, który staje się coraz bardziej popularny. Można znaleźć wiele przepisów na brownie z burakiem czy ciasto z cukinią. Słodka z natury marchew również daje szerokie pole manewru w tej dziedzinie. Przekonaj się, że warzywo nadaje się nie tylko do zrobienia surówki. Marchewkowy tort naprawdę robi wrażenie!
Dla kogo?
Przygotowanie ciasta, kremu na bazie mascarpone oraz karmelu z popcornem – każdy etap w tej recepturze jest tak samo ważny. Przepis polecamy bardziej doświadczonym kucharzom, którzy mieli już do czynienia z domowymi wypiekami.
Na jaką okazję?
Tort marchewkowy z popcornem będzie kulinarną gwiazdą każdego przyjęcia urodzinowego. Niezależnie od tego, ile świeczek przyjdzie zdmuchnąć, zabawa z tak efektownym rarytasem będzie przednia.
Czy wiesz, że?
Szukasz kolejnej okazji do świętowania? W swoim imprezowym kalendarzu wyraźnie zaznacz 19 stycznia, czyli Międzynarodowy Dzień Popcornu.
Dla urozmaicenia:
Smak ciasta marchewkowego wzbogacisz dodatkiem skórki uzyskanej z jednej pomarańczy.