Ciasto marchewkowe - przepis prosty: szybki placek | Przepisy.pl pixel

Ciasto marchewkowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

302

heart
2946 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6019 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

100 gramów

150 gramów

75 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

3 sztuki

250 gramów

220 mililitrów

krem:

250 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na drobnej tarce, a następnie wymieszaj z obranymi i pokrojonymi drobno jabłkami. Obrane orzechy włoskie posiekaj i wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszaj.

Ciasto marchewkowe - Krok 1

Krok 2

Włącz piekarnik i ustaw na 160°C i funkcje pieczenia góra dół. Jaja wbij do miski, dodaj cukier i ubij tak, żeby połączyć białka z żółtkami. Gdy zacznie powstawać jasna, puszysta masa dodawaj stopniowo olej, nie przerywając ubijania.

Ciasto marchewkowe - Krok 2

Krok 3

Do gotowej masy jajecznej dodaj startą marchewkę z jabłkiem, orzechy z wiórkami oraz mąkę połączoną z resztą dodatków. Całość wymieszaj szpatułką do połączenia wszystkich składników na jednolitą masę (nie używaj miksera, bo ciasto straci puszystość).

Ciasto marchewkowe - Krok 3

Krok 4

Ciasto ostrożnie przełóż do tortownicy i piecz około 1 h 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą wykałaczki w kilku miejscach czy nie jest surowe. Jeśli ciasto pozostaje na wykałaczce, oznacza to, że powinno pozostać w piekarniku jeszcze co najmniej kilka minut. Gdy placek będzie upieczony, wyciągnij go z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Ciasto marchewkowe - Krok 4

Krok 5

W garnku lub misce zmiksuj serek z cukrem pudrem, a powstały krem wyłóż na zimne ciasto. Wierzch udekoruj siekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi.

Ciasto marchewkowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Możesz z nich przygotować nie tylko pyszne ciasto marchewkowe z jabłkami, ale także skomponować własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

4

Opinie o przepisie

  • Mela

    Mela , 24.09.2024

    Czym można zastąpić wiórki kokosowe??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Natalia

    Natalia , 19.01.2024

    Nie wyobrażam sobie zimy bez tego ciasta, dzięki za przepis. Ciasto mega, wilgotne, puszyste, zawsze się udaje. Nawet dzieci pałaszują :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daisy

    Daisy , 12.11.2022

    Bardzo dobry przepis, ciasto wilgotne. Piekłam w formie 22 cm.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Raffaello
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Marchewka pasuje nie tylko do surówki. Ten nieodzowny element rosołu i sałatki jarzynowej nie od dziś podbija świat słodkości. W krajach anglosaskich przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami od lat cieszy się dużym wzięciem. Tego rodzaju modę można powitać z szeroko otwartymi ramionami. Tym bardziej że zrobienie takiego marchwiowo-jabłkowego ciasta wcale nie jest trudne, więc ma szansę stać się jednym z twoich ulubionych deserów. Warto zaopatrzyć się w sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe, aby wypiek za każdym razem się udawał.

Dla kogo?

O dokładkę przyjemnie słodkiego placka z kremem i orzechami poproszą wszyscy miłośnicy wypieków o wilgotnej i gęstej konsystencji. Musimy uprzedzić – trudno się od niego oderwać! Przygotuj przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami, gdy jesteś już znudzony recepturami, które znasz niemal na pamięć.

Na jaką okazję?

W planach masz spokojne popołudnie w domu? Przygotuj delikatne i pełne smaku ciasto marchewkowe. Przepis jest bardzo prosty, a już niewielki kawałek placka z keksówki będzie fantastycznym uzupełnieniem chwili relaksu w ulubionym fotelu. Kiedy jeszcze warto wykorzystać ten przepis? Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremowym serkiem na wierzchu wygląda niezwykle efektownie, więc możesz uznać je za pomysł na urodzinowy tort.

Czy wiesz, że?

Ciasto marchewkowe z jabłkami i orzechami to nie wszystko, co może jeszcze zaskoczyć cię w kuchni! W Portugalii jednym z najbardziej charakterystycznych przysmaków jest dżem ze słodkiej marchewki. Przepis na ciasto marchewkowe sprawdzi się również, gdy masz ochotę na słodki dodatek, ale jednocześnie chcesz nieco zadbać o sylwetkę.

Dla urozmaicenia:

Proponowane przez nas ciasto można podać również w formie niewielkich muffinków. W kolorowych papilotkach będą prezentować się bardzo efektownie. Serwuj ciasto marchewkowe z jabłkami w różnych wariantach, a nuda w jadalni z całą pewnością ci nie grozi. Przepis jest banalnie prosty! Smacznego!