Ciasto z rabarbarem i budyniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z rabarbarem i budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

263

heart
1019 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3709 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

450 gramów

120 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

masa budyniowa:

80 gramów

800 mililitrów

150 mililitrów

120 gramów

500 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier waniliowy, jedno jajko, dwa żółtka i zagniatamy na ciasto.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego dwie kule, jedna mniejszą druga większą. Mniejszą owijamy w folie spożywcza i wkładamy na 30 min do lodówki.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 2

Krok 3

Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy większą część ciasta i dokładnie ugniatamy. Blaszkę z ciastem wkładamy na 30 min do lodówki.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie w 200 ml mleka rozpuszczamy budyń. 600 ml mleka wraz ze śmietanką kremówką zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia i wlewamy proszek budyniowy. Ponownie stawiamy na ogniu cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy, przykrywamy folia spożywcza i zostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 4

Krok 5

Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki i obtaczamy w łyżce cukru.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 5

Krok 6

Ostudzona masę budyniowa przelewamy na ciasto. Następnie układamy na wierzchu kawałkami rabarbaru oraz startym na tarce kruchym ciastem z lodówki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 50 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem i budyniem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z rabarbarem i budyniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik czekoladowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z rabarbarem i budyniemCiasto z rabarbarem i budyniem

Oto ciasto z rabarbarem i budyniem, od którego nie można oderwać wzroku i to na etapie, kiedy jeszcze wygrzewa się w piekarniku. Czując niesamowity aromat, wydobywający się z pieca, będziecie co chwilę zerkać na zegarek. Po degustacji pierwszego kawałka rabarbarowego placka zyskacie pewność, że cierpliwość została nagrodzona.

Dla kogo?

Szybkie ciasta z owocami to desery, które mają szerokie grono wielbicieli i tak naprawdę trudno trafić na kogoś, kto nie skusi się, choćby na mały kawałeczek.

Na jaką okazję?

Ciasto z rabarbarem i budyniem jest stworzone do jedzenia w towarzystwie. Zaproście na deser lub podwieczorek rodzinę, znajomych, sąsiadów – przy takim pysznym placku o doskonałą atmosferę i humory nie będzie trudno.

Czy wiesz, że?  

W Skandynawii popularną przekąską są łodygi rabarbaru maczane w cukrze. Prosto i smacznie!

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia kremowej masy do pysznego ciasta z rabarbarem nadaje się również budyń o smaku śmietankowym.