Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie

Autor: Ewelina Sołtyszewska

ratingratingratingratingrating

5

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

125 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 kilogram

8 sztuk

1.5 szklanki

1 litr

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spód: 1/2 szkl. Cukru, 1/2 kostki masła, 1 łyżka kakao i 2 łyżki wody rozpuścić i schłodzić. Następnie dodać: 2 Jajka, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem. blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do formy gotowe ciasto. Piec 15 minut w temp. 175*C

Krok 2

Masa serowa: 8 żółtek utrzeć z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. 8 białek ubić z 1 szkl. cukru, na koniec ubijania dodać budynie. 1/2 l śmietany kremówki ubić na sztywno.

Krok 3

Do przygotowanej masy serowej dodajemy ubite żółtka, białka, ubitą śmietanę kremówkę i wszystko delikatnie mieszamy DREWNIANĄ ŁYŻKĄ. Całość wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto i pieczemy ok. 45 minut w temp. 170*C do zrumienienia się ciasta. Wykonanie ciasta wydaje się skomplikowane, ale tak naprawdę w wykonaniu jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Sernik zachwyca swoim smakiem i jest bardzo puszysty. Smacznego.

2

Opinie o przepisie

  • Aneta

    Aneta , 28.03.2022

    Sernik wyszedł obłędny. W przepisie brakowało mi jedynie w którym momencie dodać ser. Dałam do utartych żółtek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Sołtyszewska

    Ewelina Sołtyszewska , 07.03.2018

    W składnikach wkradł się błąd, do ciasta potrzebne jest 1/2 l śmietany kremówki. Nie wiem jak mam to edytować aby zmienić?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wiedeński z bitą śmietaną na kakaowym spodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej