
Składniki
spód:
80 gramów
140 gramów
masa serowa:
900 gramów
250 gramów
3 łyżki
4 sztuki
180 mililitrów
1 sztuka
polewa:
200 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciastka rozdrabniamy blenderem na pył i przesypujemy do miski. Wlewamy roztopione masło. Całość zagniatamy, aż powstanie mokra kruszonka.

Krok 2
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Masę przesypujemy na dno, dociskamy i formujemy spód. Wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 3
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę pszenną, skórkę otarta z cytryny, śmietanę, 3 jajka oraz jedno żółtko. Całość krótko miksujemy tylko do połączenia się składników.

Krok 4
Tortownicę wyjmujemy z lodówki i owijamy filią aluminiową. Do większej blaszki wkładamy tortownicę. Wlewamy wrzącą wodę tak do połowy formy.

Krok 5
Masę serowa przelewamy na spód i wyrównujemy z wierzchu. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 min, następnie zmniejszamy moc do 110 C i pieczemy dodatkowe 40-45 min. ( lub dłużej) Masa z wierzchu musi być ścięta i sprężysta. Piekarnik wyłączamy i studzimy w nim sernik.

Krok 6
Śmietanę łączymy z cukrem oraz sokiem z cytryny. Po wystudzeniu smarujemy sernik powstałą polewą. Sernik chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik nowojorski
Z czym najbardziej kojarzy się Nowy Jork? Statua Wolności, Central Park czy Times Square zapewne pierwsze przychodzą na myśl zapalonym podróżnikom. Wyprawa kulinarna w ten rejon świata też może być równie satysfakcjonująca, ponieważ lekki i kremowy sernik nowojorski to pyszna alternatywa dla twarogowych ciast, które znamy ze swojskich receptur.
Dla kogo?
Wielu uważa, że najpyszniejszy sernik na świecie to właśnie ten nowojorski. Chcesz się o tym przekonać? Kulinarny świat stoi przed tobą otworem. Lubisz odkrywać nowe przepisy i szukasz nieszablonowego podejścia do klasycznych specjałów? Sernikiem w stylu nowojorskim z pewnością nie będziesz rozczarowany.
Na jaką okazję?
Ciasto prezentuje się znakomicie, dlatego wypada rewelacyjnie niezależnie od okoliczności. Najpyszniejszy sernik na świecie możesz uwzględnić w świątecznym menu, ale nie tylko. Sernik nowojorski sprawdzi się w roli deseru po wykwintnym rodzinnym obiedzie lub jako słodki poczęstunek w gronie znajomych.
Czy wiesz, że…?
W XIX wieku pewien amerykański mleczarz chcąc uzyskać masę o konsystencji zbliżonej do francuskich serów dojrzewających, otrzymał kremowe nadzienie. I tak właśnie, zupełnym przypadkiem powstał najpyszniejszy sernik na świecie! Niektóre przepisy na sernik nowojorski zamiast tradycyjnego twarogu uwzględniają serek śmietankowy – to właśnie ten składnik zapewnia jeszcze bardziej delikatną i kremową konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Podczas dekorowania sernika możesz zdać się na intuicję lub pozwolić sobie na improwizację. Posyp go kakao lub ułóż na wierzchu świeże owoce, np. maliny albo borówki.