
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 szklanka
1 szklanka
1 łyżka
2 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
4 łyżki
100 gramów
2 łyżki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do miski wlewamy olej, dodajemy pokrojonego banana, pomidory z puszki oraz wsypujemy cukier. Miksujemy całość do uzyskania puszystej masy.

Krok 2
Do osobnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 3
Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy szpatułką.

Krok 4
Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 50 min do suchego patyczka.

Krok 5
Po wystudzeniu ciasta przekrawamy go na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi.

Krok 6
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą polewamy ciasto i posypujemy orzechami laskowymi.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Piernik pomidorowy
Piernik to ciasto, które zajmuje szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Kojarzy się z wyśmienitym smakiem i cudownym aromatem korzennych przypraw. Zastanawiasz się, co w naszym przepisie na piernik robią pomidory? Dzięki nim ciasto zyskuje jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną konsystencję. Nieoczywiste połączenia dają w tym przypadku wyśmienity rezultat.
Dla kogo? Dla kucharzy, którzy szukają kulinarnej odmiany. Najwyższa pora odkrywać nowe smaki i receptury wraz z przepisem na piernik pomidorowy!
Na jaką okazję? W wielu domach Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez tradycyjnego piernika. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wśród klasycznych smakołyków na wigilijnym stole pojawił się także niebanalny piernik pomidorowy.
Czy wiesz, że? Nazwa piernika pomidorowego pochodzi od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny. Związana jest ona z dodawaniem do ciasta wyrazistych przypraw. W przeszłości w przepisach nie szczędzono czarnego pieprzu.
Dla urozmaicenia: Do przełożenia piernika z pomidorów, zamiast powideł śliwkowych, możesz użyć konfitury z pigwy. Pomidorowy piernik udekoruj orzechami włoskimi lub prażonymi migdałami.