
Składniki
200 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Miód przelewamy do miski. Dodajemy przyprawę korzenną, cukier oraz kakao.

Krok 2
Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Krok 3
Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do masy miodowej i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę.

Krok 4
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy z niego ciasteczka za pomocą foremki do katarzynek.

Krok 5
Katarzynki smarujemy wodą i wkładamy do piekarnika na 12-14 min do zarumienienia.

Krok 6
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Katarzynki
Katarzynki to wyjątkowy rodzaj pierniczków. Ich znakiem rozpoznawczym są symetrycznie pofalowane brzegi i wyśmienity smak, który wynika z połączenia naturalnego miodu, kakao oraz korzennych przypraw. Sprawdź, jak przygotować tradycyjne pierniki katarzynki we własnym domu.
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów aromatycznych słodkości. Nie potrzeba kolorowych dekoracji, by zachwycić się smakiem tych ponadczasowych pierniczków katarzynek. Miłośnicy tradycyjnych przysmaków będą wniebowzięci!
Na jaką okazję?
Prezentujemy bardzo prosty przepis na katarzynki, więc wykorzystać go można niezależnie od daty w kalendarzu. Trzeba jednak przyznać, że katarzynki to ciastka, które najlepiej smakują w okolicach mikołajek i Bożego Narodzenia. Aromat wydobywający z piekarnika, w którym pieką się katarzynki, każdego wprawi w świąteczny nastrój!
Czy wiesz, że?
Katarzynki pochodzą z Torunia. Miasto słynie z wyrobu wyśmienitych pierników.
Dla urozmaicenia:
Ciasteczka katarzynki możesz udekorować polewą z ciemnej czekolady albo własnoręcznie przygotowanym lukrem.