Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami
trudne
223 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
kruche ciastka:
250 gramów
2 łyżki
0.25 łyżeczki
1 łyżka
115 gramów
185 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
dekoracja:
320 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 220°C/200°C z termoobiegiem. Aby przygotować kruche ciasto, przesiać suche składniki do miski. Masło pokroić w grubą kostkę, dodać do mąki, rozetrzeć niezbyt dokładnie. Niewielkie kawałki masła powinny być nadal widoczne. Dodać śmietankę, skórkę i sok z cytryny, niezbyt dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 2
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat i delikatnie zagniatać, aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Rozwałkować na grubość 2-2 ½cm, używając ząbkowanego wykrawacza do ciastek o średnicy 8 cm wykroić 8 ciastek.
Krok 3
Używając pędzelka, ciastka posmarować dodatkową śmietanką i piec przez 10 minut. Jeżeli ciastka zbyt intensywnie się przypiekają, blachę odwrócić i umieścić na niższym poziomie piekarnika, piec przez kolejne 2-4 minuty. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Ciastka mogą być serwowane, gdy są jeszcze ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Przed podaniem deseru przekroić ciastka wzdłuż na pół. Na dolnych częściach ciastek umieścić po kulce lodów, przykryć górną częścią, podawać z truskawkami i skórką z cytryny, zależnie od preferencji.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami
Kruche ciastka cytrynowe z truskawkami są efektowną propozycją na deser i podstawą do nietypowego podania lodów. Zapamiętaj ten przepis – jeśli będziesz urządzać przyjęcie, z pewnością Ci się przyda. Na początek przygotuj kruche ciasto, rozwałkuj je i wykrój z niego okrągłe kształty. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Kiedy ciasteczka będą już upieczone na złocisty kolor, wyjmij je i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i podane w temperaturze pokojowej. Przed podaniem deseru, przekrój ciastka wzdłuż na pół i umieść na ich dolnych częściach po kulce lodów. Serwuj kruche ciasteczka cytrynowe z lodami razem z połówkami truskawek i otartą skórką z cytryny lub pomarańczy. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie bitej śmietany, którą ozdobisz powierzchnię dookoła ciastek. Sprawdź naszą propozycję podania tej słodkiej przekąski i przekonaj się, jak łatwo jest ją przyrządzić. Liczymy się z Twoją opinią – zamieść ją w komentarzu poniżej.