
Składniki
480 gramów
35 gramów
35 gramów
florentynki:
25 gramów
2 łyżki
55 gramów
25 gramów
1 szczypta
75 gramów
50 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby upiec florentynki, rozgrzać piekarnik do 180°c/160°c z termoobiegiem. Masło, śmietanę, cukier, sól i miód zagotować w rondlu. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, do masy dodać migdały, wiśnie i mąkę, wymieszać.
Krok 2
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nanosić łyżką porcje masy (dzieląc ją na 12 równych części), pozostawiając ok. 7 cm odstępy między nałożonymi porcjami, tak by mogły zwiększyć masę podczas pieczenia. Za pomocą łyżki delikatnie spłaszczyć porcje masy. Blachę umieścić w piekarniku na 5-8 minut, ciastka piec do momentu, gdy ich brzegi nabiorą złotego koloru.
Krok 3
Zmniejszyć temperaturę do 160°c/140°c z termoobiegiem i kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż ciastka przyrumienią się. Blachę wyjąć z piekarnika, w razie potrzeby łopatką wyrównać kształt ciastek.
Krok 4
Odstawić ciastka do ostygnięcia na tyle, żeby dało się podważyć je za pomocą łopatki i przenieść na metalową kratkę do ostatecznego ostygnięcia.
Krok 5
Czekoladę (każdy rodzaj oddzielnie) rozpuścić w małej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Za pomocą łyżeczki wykonać czekoladą zygzakowaty wzór na florentynkach. Sześć ciastek ozdobić wzorem z gorzkiej czekolady, a drugie sześć z czekolady białej. Odstawić do wystygnięcia i stężenia.
Krok 6
Każdą kulkę lodów podawać z jedną florentynką z gorzką czekoladą i jedną z białą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Florentynki migdałowo-wiśniowe
Szukasz sposobu na elegancki deser z lodami? Podaj do każdej kulki lodów florentynki migdałowo-wiśniowe – sprawdzą się idealnie np. po uroczystym obiedzie. Florentynki to cienkie ciasteczka z płatków migdałowych oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Lekko ciągnące, delikatne, polane czekoladą. Zacznij od przygotowania masy na wypieki. Wiśnie kandyzowane najlepiej odpowiednio wcześnie posiekać, a płatki migdałowe dodatkowo pokruszyć. Jeśli chcesz urozmaicić smak ciastek, dodaj rodzynki lub suszoną żurawinę, a dla wzmocnienia ich aromatu – skórkę pomarańczową. Upiecz florentynki, i pamiętaj o odstawieniu ich po upieczeniu do czasu ostygnięcia, najlepiej na metalowej kratce. Do włoskich ciasteczek będą pasowały inne włoskie dodatki, dlatego najlepiej wybrać do nich lody o smaku tiramisu, a każdą gałkę posypać dobrej jakości czekoladą. Jeśli pozostanie Ci polewa z przygotowania florentynek, użyj jej do udekorowania lodów. Podaj do każdej porcji cząstki pomarańczy pozbawione błonek. Wypróbuj naszą propozycję na deser i podziel się swoją opinią.