Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
trudne
294 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
750 mililitrów
60 gramów
1 łyżeczka
churros:
185 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
150 gramów
sos czekoladowo-pomarańczowy:
90 gramów
90 mililitrów
45 mililitrów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować sos czekoladowy, zagotować śmietankę kremówkę, wodę i skórkę pomarańczową. Powstałą mieszanką zalać pokruszoną czekoladę i kakao, wymieszać na gładką masę.
Krok 2
Aby przygotować churros, zagotować wodę, olej i sól, zmniejszyć ogień, dodać mąkę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdjąć z ognia, masę przełożyć do woreczka do dekorowania z końcówką w kształcie gwiazdy. Rozgrzać olej do temperatury 180 stopni, uformować 12 ciastek o długości 10 cm i smażyć je aż staną się brązowe i chrupiące. Najlepiej smażyć ciastka w dwóch lub trzech partiach. Odsączyć ciastka na papierze kuchennym, następnie obtoczyć je w cukrze i cynamonie.
Krok 3
Podawać z ciepłym lub gorącym sosem czekoladowym i lodami. Deser można udekorować skórką pomarańczową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Churros to hiszpański specjał, który przypomina nieco popularne ptysie, ale ma bardziej wyrazisty smak i jest smażony, nie pieczony. Pałeczki z parzonego ciasta serwuje się najczęściej posypane cukrem lub polane gęstym sosem czekoladowym. Jeśli dodatkowo doprawisz całość skórką z pomarańczy i podasz z dobrymi lodami, zyskasz wyśmienitą, słodką przekąskę. Przygotuj ją np. na długie niedzielne popołudnie. Aby przyrządzić ciasto, zagotuj wodę i olej, dosyp do tego mąkę i wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego uformuj z powstałej masy podłużne ciastka i usmaż je na rozgrzanym oleju. Powinny być delikatnie brązowe i chrupiące. Przed podaniem odsącz je z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem zmieszanym z cynamonem. Sos przygotuj na bazie śmietanki kremówki zagotowanej z wodą oraz skórką pomarańczową. Dołącz do nich pokruszoną czekoladę oraz kakao. Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym serwuj na ciepło lub na zimno. Dodaj do deseru lody waniliowe, które będą pasowały również do gorącej czekolady. Jeśli masz ochotę na tę wyśmienitą słodką przekąskę, zapoznaj się z podanym przepisem.