Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
205 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

750 mililitrów

60 gramów

1 łyżeczka

churros:

185 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

150 gramów

sos czekoladowo-pomarańczowy:

90 gramów

90 mililitrów

45 mililitrów

2 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować sos czekoladowy, zagotować śmietankę kremówkę, wodę i skórkę pomarańczową. Powstałą mieszanką zalać pokruszoną czekoladę i kakao, wymieszać na gładką masę.

Krok 2

Aby przygotować churros, zagotować wodę, olej i sól, zmniejszyć ogień, dodać mąkę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdjąć z ognia, masę przełożyć do woreczka do dekorowania z końcówką w kształcie gwiazdy. Rozgrzać olej do temperatury 180 stopni, uformować 12 ciastek o długości 10 cm i smażyć je aż staną się brązowe i chrupiące. Najlepiej smażyć ciastka w dwóch lub trzech partiach. Odsączyć ciastka na papierze kuchennym, następnie obtoczyć je w cukrze i cynamonie.

Krok 3

Podawać z ciepłym lub gorącym sosem czekoladowym i lodami. Deser można udekorować skórką pomarańczową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowymChurros z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Churros to hiszpański specjał, który przypomina nieco popularne ptysie, ale ma bardziej wyrazisty smak i jest smażony, nie pieczony. Pałeczki z parzonego ciasta serwuje się najczęściej posypane cukrem lub polane gęstym sosem czekoladowym. Jeśli dodatkowo doprawisz całość skórką z pomarańczy i podasz z dobrymi lodami, zyskasz wyśmienitą, słodką przekąskę. Przygotuj ją np. na długie niedzielne popołudnie. Aby przyrządzić ciasto, zagotuj wodę i olej, dosyp do tego mąkę i wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego uformuj z powstałej masy podłużne ciastka i usmaż je na rozgrzanym oleju. Powinny być delikatnie brązowe i chrupiące. Przed podaniem odsącz je z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem zmieszanym z cynamonem. Sos przygotuj na bazie śmietanki kremówki zagotowanej z wodą oraz skórką pomarańczową. Dołącz do nich pokruszoną czekoladę oraz kakao. Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym serwuj na ciepło lub na zimno. Dodaj do deseru lody waniliowe, które będą pasowały również do gorącej czekolady. Jeśli masz ochotę na tę wyśmienitą słodką przekąskę, zapoznaj się z podanym przepisem.