Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi
łatwe
200 osób zapisało

Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
30 mililitrów
0.3 szklanki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce pomieszaj jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, wodę, olej, mąkę, sól, cukier waniliowy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem wymieszaj dokładnie. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Krok 2
Przygotuj 2 naleśniki – jeden posmaruj dżemem truskawkowym, drugi natomiast dżemem pomarańczowym.

Krok 3
Następnie ułóż jeden na drugim i zroluj. Obetnij nierówne końce naleśnika. Czynność powtórz z pozostałymi naleśnikami. Gotowe naleśniki podawaj posypane cukrem pudrem z waniliowymi lodami. Udekoruj owocami oraz miętą lub melisą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi
Naleśniki z dżemem są nie tylko smaczne, ale również uniwersalne – sprawdzą się na drugie śniadanie lub deser. Ich przygotowanie rozpocznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto: jajek, mleka, wody, oleju, mąki, a także odrobiny cukru waniliowego oraz skórki startej z pomarańczy. Aby były puszystsze, zamiast zwykłej wody możesz użyć gazowanej. Następnie na rozgrzanej patelni usmaż cienkie placki, po czym posmaruj je dowolnymi dżemami (dobrym wyborem będzie np. miks truskawkowego i pomarańczowego), ułóż jeden na drugim i zroluj. Gotowe naleśniki przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą lub melisą. Dobrym sposobem będzie także ozdobienie ich wybranymi owocami, np. truskawkami, jagodami, malinami, a nawet kawałkami banana lub kiwi. Przygotowane w ten sposób placki serwuj z dodatkiem bitej śmietany oraz pysznymi kulkami lodów waniliowych. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj smaczne naleśniki z dżemem i lodami waniliowymi według naszego sprawdzonego przepisu.