Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym
trudne
140 osób zapisało

Składniki
1000 gramów
beza:
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
pomarańcze w karmelu:
250 gramów
250 mililitrów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 120°C/100°C z termoobiegiem. Aby przygotować bezy, białka ubić w misce na niezbyt sztywną pianę. Powoli po około łyżce dodawać brązowy cukier, a następnie cukier puder. Ubijać aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Łyżką nałożyć dziewięć porcji masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 1 godzinę i 15-30 minut. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Krok 2
Lody wyjąć z zamrażalnika, aby nieco zmiękły. Formę do pieczenia chleba o wymiarach 25x12 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Bezy pokruszyć na duże kawałki i Wymieszać z lodami. Masę przełożyć do formy, wyrównać jej powierzchnię. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika do stężenia.
Krok 3
Aby przygotować pomarańcze w karmelu, z cukru i wody ugotować ciemny karmel. W tym czasie delikatnie obrać pomarańcze, usunąć białe włókna, pokroić na okrągłe plastry i umieścić w misce. W misce zebrać wytworzony przez owoce sok, wycisnąć sok z obranych skórek.
Krok 4
Kiedy karmel będzie gotowy, zdjąć go z ognia i dodać do niego pomarańcze wraz z sokiem. Energicznie przemieszać pomarańcze w karmelu, a następnie przełożyć je ponownie do miski i odstawić do ostygnięcia.
Krok 5
Podawać plastry mrożonej terriny z pomarańczami w karmelowym sosie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mrożona terrina z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym
Jeśli szukasz inspiracji na elegancki deser, który sprawdzi się na wykwintne przyjęcie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na mrożoną terrinę z lodów czekoladowych i bezy z pomarańczami w sosie karmelowym. Rozpocznij od upieczenia bez – gdy białka z cukrem będą już ubite, wyłóż je na blachę do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstęp pomiędzy nimi, ponieważ nieznacznie zwiększą swoją objętość w piekarniku. Beza jest bardzo delikatna, dlatego uważaj, aby się nie przypaliła. Lody z upieczonymi bezami najlepiej wyłożyć do prostokątnej blaszki, ale dobrze sprawdzi się też kwadratowa. Karmel do pomarańczy przygotuj na patelni lub w naczyniu z jasnym dnem, dzięki którym łatwiej będzie kontrolować jego kolor i konsystencję. Ważne jest, aby nie mieszać wody i cukru zbyt długo, ponieważ zamieni się w bryłki. Po zmieszaniu pomarańczy z karmelem koniecznie odstaw je do wystygnięcia. Zmrożoną terrinę podawaj pokrojoną na kawałki, z dodatkiem pomarańczy w karmelu. Deser wyłóż na talerze bezpośrednio przez podaniem, aby nie zmieniła się jego konsystencja. Mamy nadzieję, że przygotowanie smacznej terriny z naszym przepisem będzie dla Ciebie przyjemnością.