
Składniki
420 gramów
340 gramów
1 łyżeczka
180 gramów
ciasto:
300 gramów
110 gramów
0.5 łyżeczki
155 gramów
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać je rękoma do uzyskania jednorodnej masy. Nie zagniatać zbyt intensywnie.
Krok 2
Około 1/3 ciasta oddzielić, uformować z niej prostokąt, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić. Resztę ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na placek grubości około 2/3 cm i wyłożyć nim prostokątną formę do pieczenia tarty o wymiarach 35cm x 12cm. Wyrównać brzegi, odcinając nadmierną ilość ciasta i wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Rozgrzać piekarnik do 180°c/160°c (z termoobiegiem). Dżem wymieszać z sokiem z cytryny. Na chwilę przed upływem czasu schładzania ciasta, wyjąć mniejszy kawałek ciasta i rozwałkować go na prostokątny placek o grubości około 2/3 cm o wymiarach większych niż wymiary formy do pieczenia tarty. Ciasto pokroić na skos w paski o szerokości 1 ½ cm.
Krok 4
Dolną warstwę ciasta posmarować dżemem, na wierzchu tarty z pasków ciasta utworzyć kratkę. Docisnąć ciasto do brzegów formy, odciąć ciasto wychodzące poza nie.
Krok 5
Schłodzić ciasto przez 15-20 minut, następnie piec na blasze przez 30-35 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przed pokrojeniem ostudzić ciasto, tak aby dżem stężał.
Krok 6
Przed podaniem pokroić tartę na porcje za pomocą ostrego noża z ząbkami, posypać ją cukrem pudrem. Podawać z kulką lodów i świeżymi wiśniami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z dżemem wiśniowym
Tarta z dżemem wiśniowym to ciekawy sposób na przygotowanie słodkiej przekąski. Jest nie tylko smaczna, ale również uniwersalna – doskonale sprawdzi się zarówno podczas uroczystej kolacji, jak i jako deser po obiedzie. Przygotowanie tarty zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto: mąki, jajek oraz kostki do pieczenia. Część wyrobionego ciasta zawiń w folię i odłóż do lodówki. Resztę cienko rozwałkuj, po czym wyłóż nim prostokątną formę. Następnie podpieczony spód posmaruj dżemem wiśniowym, a na wierzchu utwórz kratkę ze schłodzonego i pokrojonego w paski ciasta. Otrzymaną w ten sposób tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, aż uzyska złoto-brązowy kolor. Przed podaniem, gotowy wypiek podziel na kawałki i oprósz obficie cukrem pudrem. Jeśli chcesz, przepis na proponowany deser możesz odrobinę modyfikować, np. zastępując dżem wiśniowy malinowym lub truskawkowym. Serwuj tartę razem z lodami waniliowymi oraz świeżymi wiśniami. Pobierz listę potrzebnych produktów i do dzieła!