Lody waniliowe z solonym karmelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody waniliowe z solonym karmelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
421 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

313 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

słony karmel:

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier zalewamy wodą na patelni i wolno podgrzewamy – NIE MIESZAMY.

Krok 2

Kiedy cała woda wyparuje, a karmel zbrązowieje, dodajemy masło i delikatnie mieszamy.

Krok 3

Karmel wylewamy na papier do pieczenia i nim wystygnie posypujemy jego powierzchnię szczyptą soli (musimy to zrobić nim wystygnie by sól dostała się do środka).

Krok 4

Kiedy karmel wystygnie łamiemy go na mniejsze kawałki (według uznania) i dodajemy do lodów Carte D'or z wanilią z Madagaskaru. Serwujemy w pucharku.

11

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    Tak! Mój mąż za taką wersją szaleje, a ja ciągle się z niego śmieje! Bo mógłby je jeść prawie bez przerwy, a ciuszki nie mają zbyt dużej rezerwy ;D Natomiast ma On w swej wersji dużo racji, gdy dokłada jeszcze trochę pistacji!!! Na PLUS dla smaku i tekstury no i oczywiście dla ...FIGURY :D Polecamy!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 16.06.2021

    TAK. Słony karmel do tych nieoczywistych, wydawałoby się dziwnych, połączeń zaliczamy. Dodając ciut papryczki chili do czekolady podobny efekt zdziwienia uzyskamy. A ja przychodzę z nową dla lodów waniliowych modyfikacją, która, mam nadzieję, będzie i dla Was smakową rewelacją :-) . SOS PIETRUSZKOWY ze zmiksowanej natki pietruszki, soku z cytryny / limonki, ciut jogurtu naturalnego i szczypty miodu proponuję. Oryginalny wygląd i smak rodzince i znajomym zaserwuję, a może efekt „wow” spowoduję…? Nawet nazwę dla tego lodowego deseru stworzyłam: „Lody Shrekowe” - tak je oznaczyłam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 04.06.2021

    TAK. Cudowny przepis świetne smaków przełamanie, szykuje się pyszne świętowanie. Ja do solonego karmelu jeszcze serka mascarpone i solonych orzechów ziemnych dam i pyszny deser na stole mam. Całość będzie świetnie się komponowała, a ja z przyjemnością będę lody z takim dodatkiem zajadała. Tak niewiele potrzeba, by deser idealny przygotować, a z pewnością będzie wszystkim bardzo smakować. 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewcia Ewcia

    Ewcia Ewcia , 15.06.2019

    Bardzo smaczne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek  Gruza

    Tomek Gruza , 29.08.2017

    dobre to?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jagoda Konert

    Jagoda Konert , 27.08.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Barys

    Karolina Barys , 20.02.2017

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 09.12.2016

    Kiedy będzie lato?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Chodakowska

    Justyna Chodakowska , 10.10.2016

    Smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Chodakowska

    Justyna Chodakowska , 10.10.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe z solonym karmelemLody waniliowe z solonym karmelem

Smak słodkich lodów świetnie przełamie dodatek solonego karmelu. Przygotuj jego standardową wersję: cukier zalej wodą na patelni, pamiętając o tym, by płynu nie mieszać. Po wyparowaniu wody i nabraniu przez karmel brązowej barwy, dodaj do niego tłuszcz i całość starannie, choć delikatnie przemieszaj. Tak przygotowany wylej na papier do pieczenia i posyp go niewielką ilością soli. Ważne jest, aby wykonać to przed procesem zastygania – dzięki temu sól wniknie do wnętrza karmelu. Kiedy dodatek do lodów nabierze spójnej konsystencji, podziel go na mniejsze części i posyp nim gałki lodów waniliowych. Zimny deser z tego przepisu możesz dodatkowo udekorować listkiem świeżej mięty lub podawać w waflowych miseczkach. Serwuj solo lub jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Dobrze skomponuje się np. z sernikiem wiedeńskim, intensywnie czekoladowym ciastem czy szarlotką podawaną na ciepło. Sprawdź nasz prosty przepis na lody waniliowe z solonym karmelem – idealne nie tylko na lato. Życzymy smacznego.