
Składniki
3 łyżki
80 mililitrów
320 gramów
40 mililitrów
185 mililitrów
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.
Krok 2
Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.
Krok 3
Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.
Krok 4
Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.
Krok 5
Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.
Krok 6
Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą.

Dobra rada:
Kawa mrożona może być również serwowana z rurkami waflowymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kawa mrożona frappe
Masz ochotę na mrożoną kawę, która równie dobrze sprawdzi się jako deser? Ten przepis spełni Twoje oczekiwania. Frappe z mrożonej kawy wykonasz w kilku prostych krokach – wystarczy, że zasugerujesz się poniższym przepisem. Zacznij od przyrządzenia podstawy deseru, czyli aromatycznej kawy. W tym celu wykorzystaj jej rozpuszczalną wersję: trzy łyżeczki zalej wodą. Odczekaj, aż napar wystygnie i schłodź go w lodówce. Teraz czas na mleko: zwykłe oraz skondensowane. Wymieszaj je i odstaw do lodówki. Zetrzyj na tarce swoją ulubioną czekoladę (oprócz proponowanej, może być również mleczna) i odłóż na bok. Ubijaj śmietanę kremówkę z ekstraktem z wanilii do czasu uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Do schłodzonych wcześniej szklanek włóż po kilka kostek lodu, zalej wywarem z kawy i mieszanką mleczną. W każdej szklance umieść po jednej kulce dobrej jakości lodów (najlepiej sprawdzi się smak czekoladowy). Dopełnij całość bitą śmietaną i posyp po wierzchu startą czekoladą. Dla urozmaicenia kawy mrożonej, w szklance umieść rurki waflowe. Smacznego.