Kawa mrożona frappe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kawa mrożona frappe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

118

heart
1308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

596 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

80 mililitrów

320 gramów

40 mililitrów

185 mililitrów

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.

Krok 2

Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.

Krok 3

Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.

Krok 4

Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.

Krok 5

Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.

Krok 6

Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Kawa mrożona może być również serwowana z rurkami waflowymi.

16

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 09.08.2022

    Uwaga! kawa mrożona uzależnia! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 09.08.2022

    Kawa mrożona smakuje jeszcze lepiej z gałką lodów śmietankowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Kawa mnożona frappe jako wakacyjny „must have” się jawi, mnie jej przygotowanie sprawia MAX przyjemność, powiem więcej - bawi… Mały dodatek – „mini kuleczki mocy Beaty” czekoladę na wierzchu zastępują, spożywane kalorie minimalizują. Bowiem robię je ze zmiksowanych daktyli, słonecznika i migdałów. Obtaczam na koniec w wiorkach kokosowych; by dogodzić mężowi lub znajomym - nie muszę używać czarów…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Moja ulubiona kawa - deser. Przyrzadzam ją dla moich znajomych kiedy mnie odwiedzają zawsze robi super wrażenie. Zamieniam jedynie kawę rozpuszczalną na świeżo mieloną i parzoną kawę i niekiedy zamiast lodów czekoladowych dodaję waniliowe. Pyyyszna sprawa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Nie znałam takiej wersji kawy, tym bardziej przepis dla mnie ciekawy! Spróbuję zrobić przy letniej sposobności, gdy na niedzielną kawkę zaproszę gości!!! Ale czy mi wyjdzie tak dobrze i ładnie? Pewnie tak, bo przepis opisany dokładnie!!! :D Trzymajcie kciuki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 07.06.2021

    TAK. Jak marzenie ta kawa się przedstawia, wypicie takiej schłodzonej latem, przyjemność sprawia! Nic dodać, nic ująć - przepis idealny, składniki mi pasują, niechaj kawy mrożone frappe latem królują! Jedyne co to na koniec syropu kokosowego bym dała, a następnie na leżaku będę pyszną kawkę popijała. Pycha! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia gunia

    kasia gunia , 09.08.2019

    pychotka uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja zpasty

    alicja zpasty , 06.10.2017

    bralabym sie za taka kawke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alicja zpasty

    alicja zpasty , 06.10.2017

    super kawka musi byc pyszniutka :3333333

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Uchman

    Katarzyna Uchman , 29.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Wk

    Karolina Wk , 15.04.2017

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kwiatkowski

    Krzysztof Kwiatkowski , 11.04.2017

    Jak się zrobi cieplej to narzeczonej przygotuje .pzdr.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 12.03.2017

    Narazie przeczytałam, ale dopiero zrobię w lato. Nie lubię zimnej kawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 09.12.2016

    Idealne na lato :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 21.09.2016

    Co to jest frappe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 19.06.2016

    Narazie przeczytałam Ale napewno jest pyszne i zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kawa mrożona frappe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kawa mrożona frappeKawa mrożona frappe

Masz ochotę na mrożoną kawę, która równie dobrze sprawdzi się jako deser? Ten przepis spełni Twoje oczekiwania. Frappe z mrożonej kawy wykonasz w kilku prostych krokach – wystarczy, że zasugerujesz się poniższym przepisem. Zacznij od przyrządzenia podstawy deseru, czyli aromatycznej kawy. W tym celu wykorzystaj jej rozpuszczalną wersję: trzy łyżeczki zalej wodą. Odczekaj, aż napar wystygnie i schłodź go w lodówce. Teraz czas na mleko: zwykłe oraz skondensowane. Wymieszaj je i odstaw do lodówki. Zetrzyj na tarce swoją ulubioną czekoladę (oprócz proponowanej, może być również mleczna) i odłóż na bok. Ubijaj śmietanę kremówkę z ekstraktem z wanilii do czasu uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Do schłodzonych wcześniej szklanek włóż po kilka kostek lodu, zalej wywarem z kawy i mieszanką mleczną. W każdej szklance umieść po jednej kulce dobrej jakości lodów (najlepiej sprawdzi się smak czekoladowy). Dopełnij całość bitą śmietaną i posyp po wierzchu startą czekoladą. Dla urozmaicenia kawy mrożonej, w szklance umieść rurki waflowe. Smacznego.