
Składniki
300 gramów
2 łyżki
250 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem.
Krok 2
Kiedy śmietanka jest już w miarę sztywna dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
Krok 3
Wkładamy do pucharków po 2 gałki lodów, dodajemy wiśnie w likierze i na samą górę kładziemy łyżkę bitej śmietany.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z wiśniami
Lody czekoladowe w połączeniu z owocami i bitą śmietaną stanowią wyjątkowo smaczny i uniwersalny deser, którego przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Do przygotowania ostatniego z wymienionych elementów potrzebować będziesz słodkiej śmietany kremówki. Przed użyciem dobrze ją schłódź w lodówce – dzięki temu łatwiej będzie ją ubić na sztywną pianę. Kiedy śmietana będzie miała w miarę spójną konsystencję, dodaj do niej cukier puder, który nie tylko nada jej słodyczy, ale również sprawi, że będzie trwalsza. W każdym z pucharków umieść odpowiednią porcję lodów, obok nich kładąc wydrylowane wiśnie w likierze. Całość ozdób przygotowaną wcześniej bitą śmietaną, którą możesz dodatkowo oprószyć wiórkami białej lub gorzkiej czekolady, posypką cukierniczą czy wiórkami kokosowymi. Obok gałek lodów możesz umieścić waflowe minirurki. Tak przygotowany deser idealnie sprawdzi się nie tylko jako letni podwieczorek, ale również poza sezonem. Sprawdź nasz prosty przepis i podziel się opinią. Życzymy smacznego.