Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem
średnie
114 osób zapisało

Składniki
600 gramów
6 sztuk
2 łyżki
sezamki:
60 gramów
60 mililitrów
80 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować sezamki, wyłożyć tacę papierem do pieczenia, drugi taki sam kawałek papieru odłożyć na bok.
Krok 2
W małym rondlu gotować drobny cukier i miód do momentu, aż wytworzy się złoty karmel. Uważać przy tym, by nie przypalić syropu. Potrwa to około 5 minut.
Krok 3
Rondel zdjąć z ognia, karmel natychmiast wymieszać z sezamem i ekstraktem z wanilii i szybko wylać go na blachę. Na karmel ułożyć drugi kawałek papieru, wałkiem wyrównać warstwę masy do jednolitej grubości ok. 3 mm. Odczekać chwilę, aż masa ostygnie, a następnie ostrożnie zdjąć z niej górną warstwę papieru. Jeżeli papier wciąż klei się do masy, odczekać jeszcze chwilę. Gdy masa ostygnie i stężeje na tyle, że będzie można ją odwrócić, zdjąć dolną warstwę papieru. W razie potrzeby masę wyrównać.
Krok 4
Niezwłocznie, zanim masa stwardnieje, wyłożyć ją na deskę do krojenia i podzielić na 12 trójkątów o bokach długości ok. 7 cm i podstawie długości 6 cm. Trójkąty umieścić na kratce do studzenia ciasta, aby ostatecznie ostygły i stwardniały. Jeżeli masa stwardnieje przed końcem krojenia, można ją zmiękczyć w piekarniku w temperaturze 160°C/140°C z termoobiegiem.
Krok 5
Przed podaniem deseru przekroić figi na pół. Na każdym talerzyku ułożyć kulkę lodów, dwie połówki figi i dwa trójkątne sezamki. Polać miodem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem
Szukasz niebanalnego sposobu na przyrządzenie owocowego deseru? W takim przypadku świeże figi z lodami i sezamkami będą dla Ciebie doskonałym wyborem. Do przygotowania sezamków potrzebujesz zaledwie kilku produktów, m.in. sezamu, miodu oraz ekstraktu z wanilii. Zacznij od ugotowania miodu. Po zdjęciu z ognia, wytworzony karmel natychmiast wymieszaj z pozostałymi składnikami: sezamem oraz ekstraktem z wanilii. Następnie otrzymaną w ten sposób masę wylej na blachę i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Zanim stwardnieje, podziel ją na trójkąty, po czym odstaw do całkowitego wystygnięcia. Na talerzu ułóż kulkę ulubionych lodów, np. waniliowych, połówki fig oraz trójkątne sezamki. Dla podkreślenia smaku, całość oblej płynnym miodem. Świeże figi doskonale sprawdzą się zarówno na podwieczorek, jak i podczas spotkania w gronie znajomych. Pamiętaj, że podobny deser możesz przygotować również z innymi owocami, np. brzoskwiniami, mandarynkami lub nektarynkami. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem.