Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

beza pavlova:

180 gramów

265 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

dekoracja:

10 sztuk

8 sztuk

8 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 125 C. Ubij białka mikserem ręcznym lub mikserem kuchennym, aż uformują się na sztywno. Powoli mieszając dodaj cukier i mieszaj dalej przez kilka minut, aż beza będzie lekko błyszcząca.

Krok 2

Dodaj ocet przy równoczesnym mieszaniu na niskich obrotach. Na blasze do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, uformuj bezę (średnica około 18 cm). Za pomocą małego pędzelka dodaj trochę barwnika spożywczego po bokach bezy.

Krok 3

Wykorzystaj łyżkę do zrobienia dekoracyjnych linii po obwodzie bezy, kierując się od dołu do góry. Piecz przez co najmniej 1,5 - 2 godziny, aż beza Pavlova będzie sucha.

Krok 4

Połóż bezę na talerzu. Dodaj gałki lodów waniliowych na środku bezy. Udekoruj bezę owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pączki z dziurką
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’OrBeza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or

Sernik, makowiec, szarlotka, drożdżowiec to najpopularniejsze ciasta, jakie spotykamy na polskich stołach. Serwowane są nie tylko z okazji świąt czy ważnych uroczystości, ale także na co dzień. Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe ciasto, wykorzystajcie nasz przepisna bezę Pavlova z owocami i lodami waniliowymi. Zapewne wielu z was stwierdzi, że jest to receptura, z którą poradzą sobie jedynie wytrawni cukiernicy. Nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka podstawowych składników, które połączone ze sobą w odpowiedniej kolejności, pozwolą przygotować pyszne ciasto bezę Pavlova z lodami. Spróbujcie. Będzie naprawdę smacznie i zaskakująco!

Dla kogo? Beza Pavlova to propozycja dla każdego, kto lubi oryginalne domowe desery. Ciasto posmakuje także tym z was, dla których duże znaczenie mają owocowe, wyraziste smaki.

Na jaką okazję? Przede wszystkim na wyjątkowe okazje! Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi świetnie sprawdzi się jako deser podczas przyjęcia – urodzinowego, imieninowego czy też rocznicowego. Ciasto doskonale wpisuje się także w menu świąteczne.

Czy wiesz, że? Beza Pavlova jest ciastem pochodzącym z Australii. Uważa się, że deser został po raz pierwszy przygotowany w miejscowości Perth, gdzie gościła rosyjska tancerka Anna Pawłowa.

Dla urozmaicenia: Do dekoracji bezy Pavlova z lodami waniliowymi możecie wykorzystać dowolne, ulubione owoce. Najlepiej sprawdzą się owoce sezonowe, o nieco kwaśnym smaku, które świetnie połączą się ze słodyczą bezy.