
Składniki
ciasto:
200 gramów
120 gramów
50 gramów
1 łyżka
2 łyżki
masa cytrynowa:
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
60 gramów
4 sztuki
2 łyżki
beza:
4 sztuki
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę. Formę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i odstaw do schłodzenia na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.

Krok 2
Piekarnik nagrzej do 190 st. C, włóż schłodzone ciasto i piecz około 20 minut. W tym czasie cytrusy umyj, otrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok. Sprawdź ile masz soku i dopełnij wodą do objętości 300 ml.

Krok 3
Połowę otrzymanego płynu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, resztę wlej do rondla, dodaj startą skórkę z cytrusów i cukier, zagotuj. Do gotującego się soku dodaj sok z mąką ziemniaczaną i zagotuj.

Krok 4
Zdejmij z ognia, dodaj masło, gdy się rozpuści, dodaj żółtka jaj. Postaw ponownie na ogniu i mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta.

Krok 5
Gorącą masę cytrynową wyłóż na upieczone ciasto. Białka z jaj ubij na sztywną pianę dodając partiami cukier, pod koniec ubijania dodaj przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną.

Krok 6
Gotową bezę wyłóż na masę cytrynową. Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i piecz przez około 20 minut. Podawaj po wystudzeniu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Tarta cytrynowa z bezą
Tarta cytrynowa z bezą
Lekko kwaśna masa cytrynowa, która równoważy słodycz bezy – jeśli to brzmi jak ciasto, które chętnie zjesz na deser, wypróbuj nasz przepis! Tarta z bezą i masą cytrynową nawiązuje do kuchni francuskiej, znanej z wyśmienitych quiche i tart. Tym razem proponujemy ją w wersji na słodko.
Dla kogo?
Lubisz ciasta o delikatnym, kruchym spodzie? Posmakuje ci tarta cytrynowa z bezą. Przepis jest wprost stworzony dla miłośników lekko cierpkiego smaku cytrusów w wypiekach. Tarta cytrynowa z bezą zdecydowanie nie jest mdłym ciastem!
Na jaką okazję?
Na rodzinnym stole, zamiast zwykłego sernika lub ciasta czekoladowego, może stanąć właśnie tarta cytrynowa z bezą. Przepis ten skradnie serce twojej przyjaciółki lub przyjaciela, którego zaprosisz na herbatę i ciasto. Naszym zdaniem ma też dużą szansę stać się hitem urodzinowej imprezy, gdy pojawi się tuż obok tortu. Tarta cytrynowa z bezą smakuje doskonale w okresie świątecznym – upiecz ją na Wielkanoc oprócz tradycyjnego mazurka i baby.
Czy wiesz, że?
Zastanawiasz się, czy kupione kilka dni temu cytryny możesz przeznaczyć do przepisu na tartę? Jest wiele sposobów na przedłużenie ich świeżości. Niektórzy trzymają je w lodówce, w torebce zamykanej strunowo. Ciekawostka: im mocniej pachnie cytryna, tym kwaśniejsza będzie w smaku.
Dla urozmaicenia:
Martwisz się o to, czy każda warstwa tarty odpowiednio się upiecze? Mamy na to sposób. Piecz ją w piekarniku bez termoobiegu, ustawionym na grzanie góra–dół.