3 bit na herbatnikach
NOWY PRZEPIS
trudne
21056 osób zapisało

Składniki
500 mililitrów
300 gramów
60 gramów
250 mililitrów
50 gramów
1.5 łyżki
1 łyżeczka
120 gramów
90 gramów
1 łyżka
0.5 opakowania
1 sztuka
1 opakowanie
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zagotuj wodę i wstaw w nim puszkę skondensowanego mleka, gotuj na małym ogniu ok. 2 h.

Krok 2
W misce roztrzep w 1 szklance mleka obie mąki, budyń i jajko.

Krok 3
Resztę mleka zagotuj w rondlu z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj wcześniej wymieszany budyń i ciągle mieszając zagotuj. Przykryj budyń bezpośrednio kawałkiem folii, aby nie powstał kożuch. Odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

Krok 4
Ubij śmietanę. Wcześniej namoczoną żelatynę rozpuść w 100 ml gotującej się wody. Śmietanę dodaj do żelatyny porcjami, cały czas mieszając.

Krok 5
Na suchej patelni upraż migdały.

Krok 6
Foremkę wyłóż pergaminem, następnie warstwą herbatników, schłodzonym budyniem, kolejną warstwę herbatników, masą karmelową, na koniec warstwą herbatników oraz ubitą śmietaną. Całość posyp migdałami i startą na tarce mleczną czekoladą.


Dobra rada:
Herbatniki można zamienić na słone krakersy. Idealne przełamią słodycz karmelu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
3 bit na herbatnikach
Miłośnikom słodyczy nie trzeba przedstawiać ciasta bez pieczenia, które chcemy wam dziś zaproponować, jako alternatywę dla tradycyjnych, domowych placków. 3 bit na krakersach – bo o nim mowa – to połączenie chrupkości herbatników, delikatności masy kajmakowej i lekkości bitej śmietany. Już sama lektura receptury pobudza kubki smakowe, a co dopiero spróbowanie tego pysznego ciasta na krakersach. Skorzystajcie z naszej propozycji na domowy 3 bit, a jesteśmy pewni, że specjał ten na stałe zagości w waszych domach.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi przepisy na desery bez pieczenia.
Na jaką okazję?
3 bit na krakersach sprawdzi się zawsze, a szczególnie podczas wyjątkowych okazji. Pamiętajcie więc o przepisie zawsze, gdy zapraszacie rodzinę czy znajomych na domowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Konsystencja samodzielnie przygotowanego kajmaku zależy od czasu podgrzewania mleka skondensowanego. Jeśli zbyt długo puszka pozostanie w wodzie – masa będzie przypominała galaretkę.
Dla urozmaicenia:
Doskonałą dekoracją domowego ciasta 3 bit są rozdrobnione orzechy oraz odrobina kakao.