Kruche ciasto z rabarbarem i bezą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

430

heart
1299 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

6702 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14885 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

125 gramów

1 łyżka

4 sztuki

1 szczypta

nadzienie:

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

50 gramów

beza:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz sól. Całość siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 30 min.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i dokładnie wykładamy nim spód. Pieczemy do zarumienienia ok. 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 2

Krok 3

Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz konfiturę. Dokładnie mieszamy.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy na sztywną pianę. Po jednej łyżce dodajemy cukier i ubijamy tak, aby masa była sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy jeszcze ok. 2-3 min.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 4

Krok 5

Rabarbar przekładamy na podpieczony spód.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 5

Krok 6

Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Ubite białka przekładamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy moc piekarnika do 140 C i pieczemy kolejne 40 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Aga

    Aga , 20.03.2024

    Ciasto przepyszne, już chyba wszystkim koleżankom poleciłam ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenka

    Bożenka , 17.05.2022

    Ciasto jest przepyszne. Słodycz bezy idealnie współgra z kwaskowatym rabarbarem. Robiłam też z truskawkami. Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z rabarbarem i beząKruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kolei beza odpowiada za nienaganną prezencję. Rozsiądziecie się w jadalni czy może przeniesiecie posiłek na taras lub do ogrodu? Niezależnie od lokalizacji, ciasto z rabarbarem i bezą smakuje wyśmienicie.

Dla kogo?

Opanowaliście już wszystkie receptury z ulubionej książki kucharskiej? Najwyższa pora spróbować czegoś nowego. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezą to pomysł na deser, którego Wam brakowało.

Na jaką okazję?

Świętujecie dobre nowiny, a może po prostu macie trochę więcej czasu i postanowiliście uczcić to wybornym deserem? Postawcie na kruche ciasto i od razu zaplanujcie dokładki.

Czy wiesz, że?

Sekretem udanego kruchego ciasta jest szybkość działania. Przed włożeniem do lodówki, należy zagniatać je jak najkrócej. W przeciwnym razie po upieczeniu może okazać się twarde.

Dla urozmaicenia:

Rabarbar w cieście z bezą zastąpicie innymi sezonowymi owocami: agrestem, truskawkami, czereśniami i porzeczkami.