Tort wegański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort wegański

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki na biszkopt:

340 gramów

170 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

400 mililitrów

130 mililitrów

1 opakowanie

krem:

2 opakowania

250 gramów

0.5 litra

40 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj biały cukier, cukier wanilinowy i dokładanie wymieszaj.

Tort wegański - Krok 1

Krok 2

W osobnym naczyniu połącz napój sojowy z octem oraz olejem, następnie stopniowo dodawaj wcześniej wymieszane suche produkty. Całość wymieszaj do połączenia się składników.

Tort wegański - Krok 2

Krok 3

Przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem formy i piecz w piekarniku przez 45 min w 170 st. C.

Tort wegański - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem. Budyń przygotuj wedle zaleceń na opakowaniu używając napoju sojowego. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń, na końcu dodaj cynamon. Zmiksuj razem.

Tort wegański - Krok 4

Krok 5

Biszkopt podziel na trzy części. Każdą z warstw posmaruj kremem i przełóż pokrojonymi truskawkami.

Tort wegański - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Bogdan

    Bogdan , 29.12.2023

    Bardzo dobry tort polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort wegański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
3 bit na herbatnikach
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

trudne

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort wegańskiTort wegański

Miłe towarzystwo, serdeczne życzenia, prezenty, balony i kolorowe girlandy – do zorganizowania udanego przyjęcia urodzinowego potrzebny jest już tylko tort. Wcale nie trzeba zamawiać go z wyprzedzeniem w cukierni. Zrobiony własnymi siłami zdecydowanie bardziej wzruszy jubilata. Tym bardziej, jeśli menu na przyjęcie powinno zawierać roślinne przysmaki – prosty tort wegański z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.

Dla kogo? Przepis na tort wegański to bardzo efektowny i pyszny sposób na to, by udowodnić wszystkim niedowiarkom, że dieta wegańska nie jest nudna i usłana wyłącznie wyrzeczeniami.

Na jaką okazję? Wspomnieliśmy już o imprezie urodzinowej – tort wegański stanie się najjaśniejszym punktem jadłospisu. Ciasto podawać można także podczas innych uroczystości, np. świątecznego spotkania z bliskimi lub sylwestrowego balu.

Czy wiesz, że? Pozwól biszkoptowi na tort wegański powoli ostygnąć w piekarniku. Pokrój go na części, dopiero gdy będzie całkiem chłodny.

Dla urozmaicenia: Do dekoracji tortu wegańskiego użyj nie tylko truskawek, ale też borówek i bardzo elegancko prezentujących się fig.