
Składniki
300 gramów
150 gramów
150 gramów
150 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy laskowe siekamy na dość grube cząstki, ciężkim nożem.
Krok 2
Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy pestki dyni i słonecznika oraz posiekane orzechy aż lekko się zarumienią.
Krok 3
Nakładamy lody do miseczki, posypujemy miksem orzechowym i polewamy ulubionym miodem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z orzechami i miodem
Zastanawiasz się, jak podać lody czekoladowe? Zainspiruj się poniższym przepisem. Lody wyłóż do porcelanowych miseczek i posyp grubo posiekanymi oraz podprażonymi orzechami laskowymi. Możesz je zastąpić również włoskimi lub płatkami migdałów. Sprawdzą się także pestki dyni lub skarmelizowane nasiona słonecznika. Całość polej dowolnym rodzajem miodu, dobrym wyborem będzie np. akacjowy lub lipowy. Szukasz sposobu na skrystalizowany miód? Nic prostszego. Wystarczy, że potrzebną ilość miodu umieścisz w małym słoiczku, a ten zanurzysz na krótki czas we wrzątku. Opcjonalnie możesz go zastąpić sosem czekoladowym. Przygotujesz go poprzez wymieszanie czekolady w kąpieli wodnej. Jako dodatkową ozdobę warto wykorzystać również wiórki kokosowe albo gałązkę świeżej mięty. Sprawdzi się także dodatek owoców – z miodem i bakaliami świetnie skomponują się plasterki bananów. Tak przygotowany deser podawaj do popołudniowej kawy. Wypróbuj nasz przepis na lody czekoladowe z orzechami i miodem. Życzymy smacznego.