Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
10 gramów
30 mililitrów
30 gramów
1 gram
20 gramów
80 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka, ekstrakt waniliowy i cukier ubij na jasną i puszystą masę. Dodaj mleko, mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Do masy z żółtek stopniowo dodawaj ubite białka delikatnie mieszając, aby masa była puszysta.
Krok 3
Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Dodaj 4 łyżki masy na patelnię, zachowując odstępy między nimi. Pozostałe ciasto rozłóż równomiernie na każdą z porcji.
Krok 4
Przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 5-7 minut na małym ogniu. Delikatnie obróć placki i smaż pod przykrywką przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
Krok 5
Wyłóż po 2 porcje na talerz i udekoruj malinami. Nałóż lody na wierzch naleśników i skrop deser syropem klonowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami
Puszyste naleśniki z lodami i owocami to klasyczne danie kuchni polskiej, które idealnie nadaje się jako przekąska, danie główne lub deser. W tym wypadku do tradycyjnego przepisu dodaje się lody czekoladowe oraz maliny, co sprawia, że danie nabiera wyjątkowego charakteru.
Dla kogo?
Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami to doskonała propozycja dla miłośników deserów, lubiących połączenia klasycznych smaków z nutką świeżości owoców.
Na jaką okazję?
Przepis na naleśniki z lodami to wspaniały pomysł na deser w ciepłe letnie dni lub na spotkanie w gronie znajomych. Można je także podać na rodzinnym przyjęciu lub jako element menu w czasie imprezy. To także doskonały wybór na kolację z rodziną czy romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Aby uzyskać puszyste naleśniki, warto pamiętać o kilku wskazówkach. Przede wszystkim należy dobrze wymieszać składniki, a następnie pozostawić ciasto do odpoczynku na kilkanaście minut. Ważne jest także dobre rozgrzanie patelni i posmarowanie jej masłem lub olejem przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika.
Dla urozmaicenia:
Puszyste naleśniki z lodami i owocami to przepyszne danie, ale aby je jeszcze bardziej urozmaicić, można dodać inne owoce lub polewę czekoladową. Można także podać je z bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem. Inne opcje to także zmiana rodzaju lodów – na przykład zamiast czekoladowych można użyć lodów waniliowych lub truskawkowych. Możliwości jest wiele, więc warto eksperymentować i cieszyć się pysznym smakiem naleśników z lodami, Baileys i owocami.