Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

185 gramów

300 gramów

185 mililitrów

1 szczypta

200 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotować ganache. Czekoladę pokruszyć do miski. Śmietankę podgrzać do temperatury nieco niższej niż temperatura wrzenia, zalać nią czekoladę, dodać sól. Odczekać 5 minut, po czym wymieszać na gładką masę. Odczekać, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić ją w lodówce, tak by stężała.

Krok 2

Wyjąć z lodówki, przed dalszą obróbką odczekać, aż masa będzie miała ponownie temperaturę pokojową. W przeciwnym razie po ubiciu stanie się grudkowata.

Krok 3

W tym czasie pokroić truskawki, każdą średnio na 8 części. Przełożyć je do miski, posypać cukrem. Dodać sok z cytryny, lekko rozgnieść widelcem. Odstawić na 10-15 minut.

Krok 4

Używając elektrycznego miksera ręcznego, na maksymalnie średnich obrotach ubić ganache do konsystencji jasnej, puszystej i gęstej masy.

Krok 5

Przenieść do woreczka do dekorowania i nałożyć porcję masy na dno każdego pucharka.

Krok 6

Na ganache umieścić kulkę lodów, za pomocą łyżki nałożyć truskawki i polać deser powstałym sokiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymiCzekoladowe ganache z lodami truskawkowymi

Aksamitne połączenie czekolady z delikatną śmietanką, czyli czekoladowe ganache, to doskonałe uzupełnienie lodowego deseru. Podane ze świeżymi truskawkami i pysznymi owocowymi lodami zachwyci nawet osoby, które nie gustują na co dzień w słodkościach. Aby przygotować gęsty krem, pokrusz czekoladę, a następnie zalej ją podgrzaną śmietanką. Po wymieszaniu składniki powinny mieć konsystencję gładkiej masy. Pamiętaj, by schłodzić ją w lodówce, a następnie wyjąć i odstawić do czasu, aż zyska temperaturę pokojową. Chcąc uzyskać puszysty krem, ubij ją przed nałożeniem do pucharków. Korzystając z rękawa cukierniczego, ozdób masą dno pucharków i ułóż na niej lody. Całość udekoruj rozdrobnionymi i polanymi sokiem z limonki truskawkami. Dzięki temu deser zyska cytrusową nutę. Czekoladowy ganache z lodami truskawkowymi sprawdzi się jako deser po wykwintnej kolacji. Dodatkowo warto posypać całość wiórkami gorzkiej czekolady lub krokantem. Szukasz propozycji na coś eleganckiego i delikatnego? Przygotuj ganache według tego przepisu!