Tosty francuskie z lodami waniliowymi i owocami | Przepisy.pl pixel

Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

15 gramów

1 łyżeczka

6 sztuk

8 sztuk

20 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj jajko, cukier, cynamon i mleko.

Krok 2

Zanurz brioszki jedna po drugiej w mieszance jajecznej, pozwól im się chwilę namoczyć i umieść je na talerzu.

Krok 3

Podgrzej odrobinę masła lub oleju na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu.

Krok 4

Smaż przygotowane kromki przez kilka minut z obu stron lub do uzyskania złotego koloru.

Krok 5

Podawaj tosty francuskie na talerzu, udekoruj jagodami, nałóż lody waniliowe i skrop deser miodem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymiFrancuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi

Francuskie tosty z lodami waniliowymi i owocami leśnymi to popularne śniadanie, które może być również świetnym deserem. Są to kromki pieczywa namoczone w mleku z jajkiem i smażone na patelni. W połączeniu z lodami waniliowymi oraz owocami leśnymi tworzą pyszny i oryginalny deser.

Dla kogo?

Tost francuski z owocami i lodami to wspaniały deser dla osób, które szukają czegoś łatwego i szybkiego do zrobienia, ale jednocześnie oczekują wyjątkowego smaku. Taki deser świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub przyjęciu z przyjaciółmi.

Na jaką okazję?

Francuskie tosty z lodami i owocami doskonale pasują na wiele okazji, takich jak spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, romantyczne kolacje czy imprezy w ogrodzie. Łatwy i pyszny przepis na francuskie tosty z lodami jest idealny na letnie wieczory lub weekendowe brunche.

Czy wiesz, że?

Francuskie tosty znane jako „pain perdu” dawniej były daniem przygotowywanym przez osoby, które nie chciały marnować starych kromek chleba. Obecnie tosty zyskały na popularności na całym świecie i są uwielbiane przez miłośników słodkości.

Dla urozmaicenia:

Aby urozmaicić smak francuskich tostów z lodami i owocami, można dodać do nich inne składniki, takie jak posiekane orzechy włoskie, syrop klonowy, bitą śmietanę lub miód. Możecie również eksperymentować z różnymi owocami, takimi jak truskawki, borówki, maliny czy kiwi. Macie naprawdę wiele wariacji, dlatego warto poeksperymentować i stworzyć własną wersję tego pysznego deseru.