Murzynek Honoraty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Murzynek Honoraty

Autor: Honorata Kielczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

440 gramów

200 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

50 gramów

20 gramów

20 gramów

15 gramów

10 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier, cukier waniliowy zalewamy wodą, dodajemy masło. Razem rozpuszczamy, ale nie gotujemy. Do masy dodajemy kakao i 50 g czekolady mlecznej. Studzimy

Krok 2

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy energicznie. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy powidła. Mieszamy.

Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej