Murzynek - przepis na murzynka - proste ciasto | Przepisy.pl pixel

Murzynek

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

470

heart
2850 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

160 gramów

30 gramów

100 mililitrów

320 gramów

1 łyżeczka

5 sztuk

1 łyżeczka

1 szczypta

polewa:

80 gramów

40 gramów

100 gramów

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włączyć piekarnik góra/dół 180 C. Keksówkę posmarować wewnątrz masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku umieścić masło i podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać cukier, kakao i wodę. Podgrzewać i mieszać do połączenia, nie zagotować! Zdjąć z palnika, przestudzić.

Murzynek - Krok 1

Krok 2

Oddzielić białka od żółtek. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Murzynek - Krok 2

Krok 3

Ubić białka na sztywno. Przestudzoną masę kakaową wymieszać z żółtkami, dodać mąkę z proszkiem, a na końcu wmieszać ubite białka. Przelać masę do keksówki. Piec 40 minut.

Murzynek - Krok 3

Krok 4

Zrobić polewę. W garnku umieścić masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Zdjąć garnek z palnika. Wsypać kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać polewę na wystudzone ciasto.

Murzynek - Krok 4
17

Opinie o przepisie

  • Twój stary69

    Twój stary69 , 03.11.2022

    Ja dodaję Do ciasta na polewę rozpuszczoną czekolade

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Część masła zamieniam na masło orzechowe, ciasto zyskuje ciekawe nuty smakowe. Dodaję też nieduży słoiczek konfitury do masy przed pieczeniem, dzięki temu ciasto jest niezwykle wilgotne i długo jest miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK Proponuję dodać do ciasta 2/3 szklanki letniego mleka. Jest wtedy bardziej mokre i delikatne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 31.12.2021

    TAK* Dodaję 2 łyżki powideł śliwkowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Gucwa

    Dominika Gucwa , 30.12.2021

    TAK. Ja do ciasta oprócz kakao dodaję krem czekoladowy 2-3 łyżki. Murzynek przez to staje się bardziej mokry i jest troszeczkę inny w smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja

    Maja , 23.12.2021

    TAK. Z racji tego że jestem na diecie to użyje masła bez laktozy, mąkę owsianą, Stewie zamiast cukru i pasty waniliowej - pozostale składniki z listy bym zostawiła. A polewę to bym zrobiła : dodała czekoladę gorzką 70% i trochę oleju kokosowego i rozpuściła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Karasiewicz

    Marta Karasiewicz , 15.12.2021

    TAK* Ja modyfikuję ten przepis dodając mleko zamiast wody. Jednak drugą i ważniejszą rzeczą którą dodaje do murzynka jest... Posiekana mleczna czekolada! Kroję ja w kostkę mniej więcej 0,5x0,5 cm, dzięki czemu delikatnie się rozpuszcza i dodatkowo nawilża ciasto, ale jednak nadal są wyczuwalne kawałki czekolady. PYCHA!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 15.12.2021

    Tak, ja zamiast wody daje mleko. Ciasto zawsze wychodzi i dzieci się nim zawsze zachwycają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 12.12.2021

    TAK* Uwielbiam ciemne ciasta. Ten przepis modyfikuję, dodając do niego pokrojone orzechy włoskie. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mira Mirowska

    Mira Mirowska , 23.01.2021

    Ciasto wyszło bardzo ładnie. Robiłam zgodnie z przepisem, dodam że wszystkie składniki były w temp. pokojowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Leśniak

    Julia Leśniak , 15.12.2020

    Nie polecam, ciasto robione według tego przepisu nie wyszło ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja

    Maja , 05.12.2020

    ja jeszcze nie próbowałam ale myślę że jest bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin “Mynx” P

    Marcin “Mynx” P , 20.11.2020

    Wyszedł idealnie, do tego jeszcze polewa czekoladowa i posypką i wygląda jak z cukierni. Przepis idealny na coś słodkiego do kawy przy niespodziewanych gościach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Marciniak

    Julia Marciniak , 07.10.2020

    Ciasto przepyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam i smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 06.06.2020

    wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Wysocka

    Sandra Wysocka , 25.05.2020

    Dlaczego przepis został zmieniony? Proszę o poprzednią wersję, gdyż nie miałam jej nigdzie spisanej

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MurzynekMurzynek

Na wystawach licznych cukierni i kawiarnianych ladach wzrok przyciągają różnorodne wersje brownies. Modne i rozchwytywane! Tymczasem warto przypomnieć sobie o przepisie na swojski murzynek. Ciasto intensywnie kakaowe i puszyste – dla wielu osób będzie nostalgicznym powrotem do czasów dzieciństwa i babcinych wypieków. Zastanów się, kiedy ostatni raz miałeś okazję spróbować murzynka? Dawno temu? W takim razie nie potrzebujesz lepszego pretekstu do przetestowania naszego przepisu na murzynka.

Dla kogo?

Jak zrobić ciasto murzynek, które skradnie serca wszystkich gości? Udany deser nie musi składać się z pięciu różnych kremów, nie musi być też ozdobiony profesjonalnymi cukierniczymi materiałami. Ciasto murzynek jest tego najlepszym i najsmaczniejszym przykładem. Przekonasz się na własnej skórze, że sekret na domowego murzynka tkwi w prostocie.

Na jaką okazję?

Doskonały obiad w rodzinnym gronie powinien być zwieńczony smacznym deserem. Co powiesz na murzynka? Ciasto nadaje się do tej roli perfekcyjnie. Podawaj go na imprezach – nawet jedzenie na stojąco nikomu nie przysporzy kłopotów i plam na koszuli. Śmiało możesz uznać murzynka za przepis na dobrą zabawę!

Czy wiesz, że?

Kakao, które jest podstawą ciasta murzynek, pochodzi z terenów Ameryki Południowej, lecz współcześnie większość upraw zlokalizowana jest w Afryce. Na szczęście wszystkie składniki wymienione w przepisie na murzynka bez trudu znajdziesz w nawet niewielkim sklepie spożywczym.

Dla urozmaicenia:

Jeśli tylko chcesz, przepis na ciasto murzynek, możesz urozmaicić w dowolny sposób! Na etapie dekorowania polewą, czekoladowy wypiek możesz posypać ulubionymi orzechami lub bakaliami. Ciasto murzynek serwuj w towarzystwie herbaty z owocową konfiturą lub domową lemoniadą. Wybierz w zależności od aury i temperatury za oknem. Latem polecamy ugościć bliskich ciastem murzynek z porcją wyśmienitych lodów. Wypróbuj nasz przepis na murzynka – ciasto można z apetytem zajadać przez cały rok!