
Składniki
400 gramów
300 gramów
50 gramów
150 gramów
300 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę odsącz z zalewy, wypłucz i przełóż do kielicha miksera.

Krok 2
Dodaj pozostałe składniki na ciasto: mąkę, olej, ksylitom, przyprawy i proszek do pieczenia. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Zwróć uwagę aby w cieście nie pozostały łupinki fasoli.

Krok 3
Orzechy, ziarna słonecznika i pestki dyni lekko rozdrobnij, dodaj rodzynki i mrożoną porzeczkę. Składniki połącz z ciastem.

Krok 4
Gotowym ciastem wypełnij blachę do mufinek, całość wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20 minut.


Dobra rada:
Czarne porzeczki możesz zastąpić np. na mrożone jagody.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mufinki z czarna porzeczką
Prawdopodobnie każdy, kto zaczynał przygodę z domowymi wypiekami, znalazł swój sprawdzony przepis na muffinki. Słyną z prostoty wykonania, puszystego ciasta i nienagannej prezencji. W kuchni jednak nie warto osiadać na laurach – na odkrycie czeka wiele, inspirujących receptur. Muffinki z czarną porzeczką, bazujące na białej fasoli, z całą pewnością się do nich zaliczają.
Dla kogo?
Oto idealny sposób na przekonanie wszystkich sceptyków i niedowiarków, że przepisy wegańskie mogą równać się z bardziej tradycyjnymi wypiekami. Brak jajek czy maślanki nie przeszkadza w przygotowaniu popisowych muffinów z czarną porzeczką.
Na jaką okazję?
Muffinki nadają się na wszelkiego rodzaju imprezy. Ułożone na stołach mogą czekać na degustację nawet kilka godzin – nie wpłynie to negatywnie ani na ich kształt, ani smak.
Czy wiesz, że?
Wyróżnia się około 150 odmian porzeczki. W przypadku czarnej w kuchni używa się nie tylko owoców, ale też liści. Nadają ciekawego posmaku domowym przetworom, w tym kiszonym ogórkom.
Dla urozmaicenia:
Muffinki porzeczkowe pięknie wyglądają z różnego rodzaju polewami. W wersji wegańskiej do jej zrobienia użyjcie kakao i napoju roślinnego.