Pikantne muffiny marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne muffiny marchewkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

550 gramów

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

80 gramów

50 gramów

60 gramów

300 mililitrów

5 gramów

6 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Do naczynia miksującego wsyp orzechy i zmiel na mąkę 10s.obr. 7. Przełóż do innej miski.

Krok 2

Marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij 10s/obr. 5. Przełóż do innej miski.

Krok 3

Do czystego i suchego naczynia miksującego wbij jaja i dodaj cukier. Ucieraj 6min/37C/obr. 4

Krok 4

4. Wymieszaj suche składnik. Mąkę, przyprawy, zmielone orzechy, płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia.

Krok 5

Teraz dodaj do masy jajecznej rozdrobnioną marchew, rodzynki i wszystkie suche składniki. Wymieszaj 30s/obroty wsteczne/obr. 2.

Krok 6

Wlewaj powoli olej i kontynuuj mieszanie obroty wsteczne/obr. 2 aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Krok 7

Ciasto nakładaj do natłuszczonych foremek do muffinków i piecz ok 25 minut. Podawaj na ciepło lub zimno jak słodko lub wytrawna przekąska.

przepisy.pl

Dobra rada:

Marchew możesz zastąpić również np. batatami lub dynią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne muffiny marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne muffiny marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne muffiny marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne muffiny marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne muffiny marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne muffiny marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne muffiny marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne muffiny marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne muffiny marchewkowePikantne muffiny marchewkowe

Na samą myśl o pikantnych muffinach marchewkowych można zgłodnieć, jednocześnie spodziewając się oryginalnej uczty. To propozycja dania wytrawnego czy deseru? Zdecydujecie sami! Przepis na wytrawne muffiny z marchewki jest wyjątkowo uniwersalny, więc przyda się na różne okazje.

Dla kogo?

Kulinarne niespodzianki to Wasza specjalność? Zaserwujcie rodzinie i znajomym te różnorodne w smaku pikantne babeczki marchewkowe na słono. Niech spróbują odgadnąć wszystkie składniki, które są w nich ukryte.

Na jaką okazję?

Wytrawne muffiny nie kruszą się, więc stanowią świetną propozycję dania, które można wziąć ze sobą w charakterze drugiego śniadania lub lunchu. Nie zapomnijcie o nich podczas imprez – biesiadnicy uwielbiają poręczne przekąski na słono.

Czy wiesz, że?

Marchewka spotykana jest w odmianie czarnej, fioletowej, czerwonej, żółtej, a nawet białej.

Dla urozmaicenia:

Cukinia również sprawdza się jako warzywny wkład pikantnych babeczek. Dobrze komponuje się z cytrynowymi akcentami oraz orzechami laskowymi.