
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
100 mililitrów
50 mililitrów
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso posyp przyprawą Knorr i listkami tymianku, skrop oliwą i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Krewetki oczyść, jednak nie odrywaj skorupek do końca, gdyż będą dodawać temu daniu jeszcze większej atrakcyjności.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek oraz krewetki. Obsmaż krótko z obu stron i zdejmij z patelni.
Krok 4
Na patelnię wlej białe wino i zredukuj jego objętość. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku i z powrotem włóż do niego krewetki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek Surf&Turf
Stek surf&turf to godna polecenia propozycja dla osób szukających ciekawych połączeń smakowych, a jednocześnie ceniących sobie proste w przyrządzeniu posiłki. Surf&turf to określenie posiłków zawierających zarówno mięso, jak i owoce morza – w tym przypadku soczystego steka oraz krewetek. Użyj mięsa z polędwicy wołowej – jest delikatne, kruche i dobrze skomponuje się z owocami morza. Polędwicę przygotujesz odpowiednio dzięki właściwym przyprawom oraz dodatkowi świeżego tymianku. Dopraw mięso i odłóż na chwilę. W tym czasie przygotuj krewetki – zwróć uwagę, aby nie odrywać do końca skorupek – dzięki ich pozostawieniu, danie będzie się jeszcze lepiej prezentowało. Podsmaż je na patelni, a następnie odłóż do osobnego naczynia. Na patelnię dodaj śmietanę, która stanie się bazą sosu o aksamitnej konsystencji. Poczekaj, aż odpowiednio zgęstnieje, po czym dodaj krewetki. Serwuj z purée z białych warzyw. Dzięki dodatkom, danie to jest naprawdę wykwintne – przygotuj je na wyjątkowo uroczystą okazję.