Stek z masłem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z masłem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

500 gramów

5 gramów

15 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masło zmiksuj z Przyprawą Uniwersalną Knorr Delikat i podziel masę na trzy części.

Krok 2

Pierwszą część wymieszaj z nasionami i posiekanym koprem włoskim, startą skórką z cytryny i przełóż na listek papieru do pieczenia. Zwiń papier w formie kiełbaski i włóż do lodówki do schłodzenia.

Krok 3

Z drugiej części przygotuj pomarańczowo-kolendrowe masło, łącząc drugą część masła ze startą skórką z pomarańczy, posiekaną papryczką chili i kolendrą. Zrób taką samą "kiełbaskę" jak w poprzednim przypadku i włóż ją do lodówki.

Krok 4

Trzecią cześć masła połącz z posiekanym czosnkiem i ziołami tymianku, rozmarynu i pietruszki. Jest to masełko czosnkowo-ziołowe.

Krok 5

Rozgrzej patelnie grillową lub zwykłą z oliwą z oliwek i smaż steki 5-6 minuty z każdej strony, aż będą średnio-wysmażone lub 10-12 minut, aby były dobrze wysmażone.

Krok 6

Wyciągnij masełka z lodówki przed podaniem, rozwiń papier do pieczenia i pokrój masło w grube plastry, po czym połóż na stek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • MrKronos217

    MrKronos217 , 22.11.2019

    Na oliwie z oliwek się nie smaży

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z masłem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z masłemStek z masłem

Steki z polędwicy z aromatem czosnkowo-ziołowym, pomarańczowo-kolendrowym lub z nasionami kopru włoskiego urozmaicą codzienne obiady. Jak przygotować takie danie? Zacznij od zmiksowania dodatku z przyprawą uniwersalną, i podziel powstałą masę na trzy części. Pierwszą wymieszaj z nasionami i posiekanym koprem włoskim. Dodaj jeszcze startą skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia – zwiń w kształt kiełbaski, po czym odłóż do schłodzenia. Do drugiej części dodaj startą skórkę z pomarańczy, posiekaną papryczkę chili, i dopraw kolendrą. Wymieszaj, zwiń w papier jak poprzednio i włóż do lodówki. Trzecią część masy połącz z czosnkiem, tymiankiem i innymi ziołami i także odłóż do schłodzenia po dokładnym wymieszaniu. Następnie przygotuj mięso. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż na niej steki z obu stron. Gotową polędwicę podawaj z trzema rodzajami przygotowanego wcześniej dodatku i frytkami lub z pieczonymi ziemniakami. Wykorzystaj nasz przepis i sprawdź, jak smakuje prawdziwy stek!