
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 sztuki
20 gramów
0.5 pęczka
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz starty czosnek, imbir, posiekaną ostrą paprykę, liście bazylii, świeżo mielony pieprz oraz Przyprawę do wieprzowiny. Zmiksuj w moździerzu wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
Krok 2
Zamarynuj steki w otrzymanej marynacie i pozostaw na noc.
Krok 3
Rozgrzej patelnię i smaż steki przez ok. 10 minut, przewracając je od czasu do czasu. Stek będzie średnio krwisty.
Krok 4
W tym czasie na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka z cukrem i szczyptą soli. Poczekaj, aż się skarmelizuje.
Krok 5
Steki podawaj udekorowane karmelizowaną cebulą. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree i np. marchewką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek T-bone
Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie mięsnej potrawy, koniecznie wypróbuj przepis na stek T-bone. Sekret tego dania tkwi przede wszystkim w marynacie. By ją zrobić wystarczy, że starty czosnek połączysz z imbirem, posiekaną ostrą papryką, liśćmi bazylii, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny (wszystkie składniki rozgnieć w moździerzu tak, by powstała jednolita masa). Zamarynuj steki w marynacie i pozostaw na noc. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni, przewracając co jakiś czas. Gotowe mięso podawaj udekorowane karmelizowaną cebulą. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli, z dodatkiem czosnku i miodu. Pamiętaj, że stek T-bone doskonale smakuje m.in. z ziemniaczanym purée, pieczonymi warzywami, surówką z marchewki lub sałatką z rukoli i koziego sera. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszny stek T-bone według naszego przepisu. Sprawdzi się na wiele okazji, m.in. spotkanie z przyjaciółmi czy przyjęcie. Smacznego!