Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki

Autor: Teresa Kropidłowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

180 gramów

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka umyć, zdjąć skórkę, wytrybować kości, rozbić tłuczkiem. Z mięsa uformować owalne steki.

Krok 2

Z kostek rosołowych Knorr, musztardy i oleju zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Krok 3

W osolonej wodzie ugotować obrane marchewki na półmiękko.

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło i miód, położyć marchewki i smażyć, aż pokryją się glazurą.

Krok 5

Paprykę, 1 łyżkę oleju oraz 100 gram fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem.

Krok 6

Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony. Na każdy stek położyć kawałek fety, rozkruszone mini kostki natka pietruszki Knorr, potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut, aby mięso doszło w środku.

Krok 7

Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta. Do tej potrawy pasują łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze w piekarniku. Udka powinny być większe, ponieważ steki są wtedy grubsze i będą bardziej soczyste. Paprykę można obrać ze skórki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z udek kurczaka z sosem z fety i paprykiSteki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki

Nietypowe połączenia smakowe, często okazują się być zaskakująco dobre. Zazwyczaj antrykotem nazywane jest mięso wołowe. Z języka francuskiego entrecôte oznacza międzyżebrze. W tym przepisie użyte jest jednak mięso z kurczaka, a dokładniej udko, jedna z jego najbardziej lubianych części – pyszna porcja mięsa, a znacznie tańsza od wołowiny. Aby mięso z kurczaka przypominało prawdziwy stek, należy usunąć z niego kość. Kurczaka musisz zamarynować w przyprawach i upiec. Ciekawym dodatkiem do niego będzie żółta fasolka szparagowa, którą po ugotowaniu usmażysz na patelni wraz z boczkiem. Oczywiście użyć możesz tej zielonej, gdyż niewiele różnią się smakiem. Dzięki takiemu połączeniu przejmie ona wędzony aromat boczku. Tę prawdziwie mięsną ucztę warto wzbogacić o ugotowane ziemniaki lub nieco bardziej kaloryczne frytki.