Grillowana karkówka z ziemniakami i sałatką z ciecierzycy
łatwe
265 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
4 łyżki
25 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
400 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
7 łyżek
4 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do karkówki Knorr połącz w miseczce z olejem (4 łyżki), posiekana natką pietruszki oraz musztardą i wymieszaj.

Krok 2
Wieprzowe steki posmaruj dokładnie marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3
Ziemniaki wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą, następnie wysusz. Skrop oliwą, posyp odrobiną soli i czarnego pieprzu – każdy z nich zawiń w aluminiową folię i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 40 minut.

Krok 4
Śmietanę wymieszaj z pokrojonym grubo szczypiorem, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Krok 5
W międzyczasie przygotuj sałatkę – połącz ciecierzycę, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz porwane w dłoniach listki świeżej kolendry. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami oleju i 3 łyżkami wody i wymieszaj – gotowy sos wlej do sałatki i wymieszaj.

Krok 6
Steki z karkówki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż z obu stron po 6-7minut. Upieczone ziemniaki odwiń z folii, natnij u góry ostrym nożem „na krzyż” i ściśnij palcami tak, aby pojawił się miąższ upieczonego ziemniaka - w powstałe wgłębienia nałóż śmietanę. Usmażone steki podawaj z ziemniakami i sałatka z ciecierzycy.


Dobra rada:
Zamiast śmietany, do ziemniaków możesz użyć gęstego jogurtu typu greckiego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana karkówka z ziemniakami i sałatką z ciecierzycy
Grillowana karkówka – z czym ją podać, jak przyrządzić? Sposobów jest mnóstwo – na słodko, na ostro, w miodzie, musztardzie, papryce czy pieprzu. Warto także korzystać z mieszanek przypraw do grilla, w których wszystkie smaki są doskonale wyważone. Przygotuj marynatę na bezie oleju albo oliwy i przypraw do karkówki, dodaj do niej nieco świeżej natki pietruszki i odstaw na chwilę, by smaki się przeniknęły. Czekając, aż mięso się zamarynuje, przygotuj ziemniaki do pieczenia. Nie obieraj ich ze skórki, ale dokładnie umyj i osusz, a jeśli są duże, przekrój na połówki, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Przygotuj do nich sos śmietanowy ze szczypiorkiem. Jako warzywny dodatek sprawdzi się sałatka z ciecierzycą, papryką i cebulą – polej ją sosem typu włoskiego. W tym czasie karkówka powinna być już gotowa do grillowania. Połóż ją na ruszcie i piecz, pilnując, by równomiernie się zarumieniła. Grillowana karkówka z ziemniakami i sałatką z ciecierzycy to świetny sposób na obiad – nie tylko w lecie. Spróbuj i przekonaj się!