Sakiewki ze szpinakiem - z ciasta francuskiego i fety | Przepisy.pl pixel

Sakiewki ze szpinakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

375 gramów

200 gramów

1 łyżka

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem, aż nadmiar wody wyparuje.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Następnie dodajemy drobno pokruszoną fetę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Ciasto kroimy na 8 równych kwadratów. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę farszu.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Składamy rogi na krzyż i dokładnie zlepiamy.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Smarujemy sakiewki roztrzepanym jajkiem.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Posypujemy z wierzchu sezamem. Pieczemy sakiewki w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min do zarumienienia.

Sakiewki ze szpinakiem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Kuba

    Kuba , 22.11.2024

    Idealny przepis dla leniwców ;P Polecam bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sakiewki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tacos chili con carne
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sakiewki ze szpinakiemSakiewki ze szpinakiem

Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto francuskie doskonale nadaje się do zrobienia pysznych deserów, w tym rogalików z owocami, czekoladą albo dżemem. Okazuje się też niezwykle przydatnym produktem w lodówkach smakoszy, którzy dużo bardziej cenią wytrawne przekąski. Przedstawiamy przepis na sakiewki ze szpinakowym nadzieniem.

Dla kogo?

Przygotowanie ciasta francuskiego od podstaw jest zajęciem bardzo pracochłonnym. Z pewnością więc docenisz gotowy produkt, który dostępny jest w większości sklepów spożywczych. Dzięki niemu zrobienie smakowitych sakiewek zajmie zaledwie trzy kwadranse.

Na jaką okazję?

Sakiewki ze szpinakiem wspaniale smakują na zimno, więc zabierz je ze sobą, gdziekolwiek chcesz – do pracy, na uczelnię albo piknik. To wspaniały pomysł na imprezowy poczęstunek.

Czy wiesz, że?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by w przepisie użyć świeżych liści zielonego warzywa. Dużą delikatnością cechuje się szpinak baby.

Dla urozmaicenia:

W nadzieniu sakiewek uwzględnij mozzarellę, suszone pomidory, pieczarki albo podsmażoną z ziołami pierś z kurczaka.