Klasyczny placek ucierany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczny placek ucierany

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

170 gramów

120 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i wykrawamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu co 2-3 mm.

Klasyczny placek ucierany - Krok 1

Krok 2

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy, aż powstanie gładka i jasna masa. Do masy wlewamy rozpuszczone masło.

Klasyczny placek ucierany - Krok 2

Krok 3

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól. Mąkę przekładamy do masy i powoli mieszamy do połączenia się składników.

Klasyczny placek ucierany - Krok 3

Krok 4

Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Klasyczny placek ucierany - Krok 4

Krok 5

Wyrównujemy z wierzchu.

Klasyczny placek ucierany - Krok 5

Krok 6

Układamy połówki jabłek tak, aby nacięte wierzchy wystawały. Pieczemy w temperaturze 180 C ok 45 min. (do suchego patyczka).

Klasyczny placek ucierany - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Megikym1702

    Megikym1702 , 05.07.2022

    BARDZO PYSZNE POPROSTU MOMOMOMOMOMO

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny placek ucierany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny placek ucieranyKlasyczny placek ucierany

Wśród różnorodnych trendów kulinarnych, które przychodzą i odchodzą, znaleźć można ponadczasowe receptury. Co je wyróżnia? Zawsze są w modzie i zawsze smakują tak samo dobrze. Klasyczny placek ucierany z jabłkami z pewnością można zaliczyć do tego zacnego grona. Sprawdź, jak go przyrządzić krok po kroku.

Dla kogo?

Ciasta z jabłkami należą do twoich ulubionych specjałów, ale nie zawsze masz czas i ochotę na tarcie oraz smażenie owoców? Z przepisem na placek ucierany z owocami praca w kuchni pójdzie naprawdę gładko.

Na jaką okazję?

Kawałek ciasta świetnie uzupełni filiżankę popołudniowej herbaty. Zapowiada się intensywny dzień? Porcję zapakuj do pudełka śniadaniowego i ciesz się jego smakiem w dowolnych okolicznościach. Sprawdzi się jako przekąska podczas pikniku na łonie natury.

Czy wiesz, że?

Jabłka po obraniu skrop sokiem z cytryny lub limonki, aby miąższ nie ciemniał.

Dla urozmaicenia:

Pysznym zwieńczeniem deseru będzie chrupiąca kruszonka. W zależności od pory roku do placka możesz używać innych owoców sezonowych, np. truskawek.