
Składniki
250 gramów
170 gramów
120 gramów
3 sztuki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i wykrawamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nacinamy z wierzchu co 2-3 mm.

Krok 2
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy, aż powstanie gładka i jasna masa. Do masy wlewamy rozpuszczone masło.

Krok 3
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól. Mąkę przekładamy do masy i powoli mieszamy do połączenia się składników.

Krok 4
Powstałe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5
Wyrównujemy z wierzchu.

Krok 6
Układamy połówki jabłek tak, aby nacięte wierzchy wystawały. Pieczemy w temperaturze 180 C ok 45 min. (do suchego patyczka).

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Klasyczny placek ucierany
Wśród różnorodnych trendów kulinarnych, które przychodzą i odchodzą, znaleźć można ponadczasowe receptury. Co je wyróżnia? Zawsze są w modzie i zawsze smakują tak samo dobrze. Klasyczny placek ucierany z jabłkami z pewnością można zaliczyć do tego zacnego grona. Sprawdź, jak go przyrządzić krok po kroku.
Dla kogo?
Ciasta z jabłkami należą do twoich ulubionych specjałów, ale nie zawsze masz czas i ochotę na tarcie oraz smażenie owoców? Z przepisem na placek ucierany z owocami praca w kuchni pójdzie naprawdę gładko.
Na jaką okazję?
Kawałek ciasta świetnie uzupełni filiżankę popołudniowej herbaty. Zapowiada się intensywny dzień? Porcję zapakuj do pudełka śniadaniowego i ciesz się jego smakiem w dowolnych okolicznościach. Sprawdzi się jako przekąska podczas pikniku na łonie natury.
Czy wiesz, że?
Jabłka po obraniu skrop sokiem z cytryny lub limonki, aby miąższ nie ciemniał.
Dla urozmaicenia:
Pysznym zwieńczeniem deseru będzie chrupiąca kruszonka. W zależności od pory roku do placka możesz używać innych owoców sezonowych, np. truskawek.