
Składniki
1 szklanka
2.5 szklanki
2 szklanki
1.5 szklanki
3 sztuki
2 łyżeczki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, 3 żółtka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest za suche można dodać gęstą śmietanę.
Krok 2
Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i brzegi blaszki.
Krok 3
Przygotowanie masy serowej: 3 jajka ucieramy z 1 szklanką cukru. Następnie dodajemy po łyżce sera (nie mielonego!), proszek budyniowy, olej, sok z cytryny. Gdy wszystko się dobrze połączy wlewamy pomału letnie mleko. Łączymy składniki i wylewamy na ciasto.
Krok 4
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Białka ubijamy, dodając pół szklanki cukru, na sztywną pianę. Wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. ( Nie dłużej bo rosa nie wyjdzie!)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej