Sernik rosa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik rosa

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2.5 szklanki

2 szklanki

1.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżeczki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, 3 żółtka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest za suche można dodać gęstą śmietanę.

Krok 2

Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i brzegi blaszki.

Krok 3

Przygotowanie masy serowej: 3 jajka ucieramy z 1 szklanką cukru. Następnie dodajemy po łyżce sera (nie mielonego!), proszek budyniowy, olej, sok z cytryny. Gdy wszystko się dobrze połączy wlewamy pomału letnie mleko. Łączymy składniki i wylewamy na ciasto.

Krok 4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Białka ubijamy, dodając pół szklanki cukru, na sztywną pianę. Wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. ( Nie dłużej bo rosa nie wyjdzie!)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej