
Składniki
1 szklanka
3 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżeczki
4 szklanki
2 łyżeczki
1 opakowanie
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki wlac rozpuszczony gorący miód i łyżką wyrobic ciasto.
Krok 2
Dodac cukier,sodę,przyprawę do piernika a gdy masa lekko przestygnie dodac miękkie masło i jajka.
Krok 3
Następnie dokładnie wyrobic ciasto ręką,aż będzie gładkie.Gotowe rozwałkowac na posypanej mąką stolnicy,wykrawac foremkami świąteczne pierniczki.
Krok 4
Piec około 15min.w piekarniku nastawionym na 180st.
Krok 5
Można ozdobic posypką lub pisakami wedle uznania.Przechowywac w pudełkach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej